Deze twee Rotterdammers maken kans op titel ‘MensenrechtenMens’

Donderdag 8 december, tijdens het tienjarig bestaan van College voor de Rechten van de Mens, wordt bekend wie in Nederland de grootste impact uitoefent op het gebied van armoede. Dit keer zijn twee Rotterdammers, straatarts Michelle van Tongerloo en Glamma Celien, genomineerd voor de titel MensenrechtenMens! Het College reikt de prijs uit als blijk van waardering én aanmoediging voor de bijzondere wijze van inzet voor mensenrechten. “Wij kunnen van alles zeggen en vinden, maar deze mensen doen het!”

Dit jaar is het de vijfde keer dat de prijs wordt uitgereikt aan impactmakers, jaarlijks krijgt de prijs een ander thema. Vorig jaar ging de titel naar de Eindhovense burgeractivist Mpanzu Bamenga, die samen met mensenrechtenorganisaties strijdt tegen etnische profilatie. Omdat Bamenga door de Koninklijke Marechaussee onterecht werd gezien als verdachte, spande hij een rechtszaak aan tegen de Staat. De winnaar krijgt, naast de erkenning, een positie als ambassadeur van het College voor de Rechten van de Mens.

Straatarts Michelle
Michelle van Tongerloo kun je zien als een held zonder cape. Niet alleen is zij huisarts in Rotterdam-Zuid, maar ook is ze actief als straatdokter bij de Pauluskerk. Op Facebook schrijft ze regelmatig over haar schrijnende ervaringen met bijvoorbeeld daklozen of verslaafden.
“Ik zie hoe onze maatschappij steeds minder bescherming aan hen biedt. De paradox is: juist voor mensen voor wie mensenrechten zijn bedoeld, blijken ze nauwelijks en steeds minder te gelden.” Michelle is overigens ook freelancer bij de Correspondent. Binnenkort zal er een artikel verschijnen over de wetgeving van de zorg, waarin Michelle een casus beschrijft met een patiënt.



Glamma Celien

Celien Anches staat bekend als Glamma in Rotterdam en omstreken. Celien zet zich in voor armoede door diverse producten in te zamelen, en bereikt dit doel vooral met haar drukbezochte Facebookgroep Mommy’s Poppin, die momenteel 13,7k leden telt. Glamma, de Rotterdamse impactmaker, beheert samen met haar dochter de befaamde Facebookgroep, en hier motiveren zij de duizenden volgers door hun eigen verhaal te delen.

“Ik kom zelf uit de armoede. Op het moment dat ik vanuit Suriname naar Nederland kwam, was alles heel makkelijk te verkrijgen en heb ik mezelf in de schulden gewerkt. Ik raakte mezelf en de grip op het leven kwijt en belandde onder de armoedegrens. Dat verhaal vertel ik zonder schaamte. Ik heb heel hard moeten werken om te komen waar ik nu ben. En dus zeg ik: jongens, kijk maar naar mij, ik kom van ver, maar probeer uit die spiraal naar beneden te komen, het is mogelijk!”