Series van OPEN Rotterdam/

Aflevering 15 – Rozenburg

Stadsdichter Anne Vegter en compagnon Xandra Nibbeling maken vanaf juni 2021 tot juli 2022 een schets van de stad, zoals die in de haarvaten wordt beleefd door de bewoners en de mensen die er werken. Via bezoeken aan meer dan twintig vestigingen van de bibliotheek, verspreid over de hele stad schetsen zij een beeld van de stad. Op OPEN Rotterdam doen Vegter en Nibbeling er verslag van. Elk bezoek inspireert Anne Vegter tot een nieuw gedicht dat bij het volgende bezoek op een andere plek in de stad wordt gepresenteerd en uitgedeeld: op de bibliotheek verschijnt steeds één regel uit het gedicht. Deze keer reisden Anne Vegter en Xandra Nibbeling naar Rozenburg en spraken er met bewoners

Aflevering 14 – Kralingen

Elk bezoek inspireert Anne Vegter tot een nieuw gedicht dat bij het volgende bezoek op een andere plek in de stad wordt gepresenteerd en uitgedeeld: op de bibliotheek verschijnt steeds één regel uit het gedicht. Deze keer reisden Anne Vegter en Xandra Nibbeling naar Kralingen en spraken er met bewoners.

Aflevering 13 – Slinge

Deze keer reisden Anne Vegter en Xandra Nibbeling naar Slinge en spraken er met bewoners. De dichtregel van de stadsdichter die op de bibliotheek kwam: Stop met stromen zodat ik het water kan opvangen.

Aflevering 12 – Afrikaanderwijk

Deze keer reisden Anne Vegter en Xandra Nibbeling naar de Afrikaanderwijk en spraken er met passanten, winkeliers en bewoners. De dichtregel van de stadsdichter die op de bibliotheek kwam: Kijk eens naar de bomen die aan trillingen voelen dat we over straat gaan.

Aflevering 11 – Pernis

Vorige keer reisden Anne Vegter en Xandra Nibbeling naar Delfshaven. Deze keer bezochten zij Pernis en spraken zij er met passanten, winkeliers en bewoners. De dichtregel van de stadsdichter kwam dit keer op de plaatselijke supermarkt: Er stonden twee zonnen boven de stad maar de maan won.

Aflevering 9 – Overschie

Vorige keer reisden Anne Vegter en Xandra Nibbeling naar de bibliotheek in Oud-Charlois. Dit keer bezochten ze Overschie. Ze keken er rond en spraken met bewoners. De dichtregel die deze bibliotheek van de stadsdichter kreeg: Hoe verdient Vadertje Ahmed zijn bewoners?

Aflevering 8 – Hoogvliet

Deze keer verteokken Anne Vegter en Xandra Nibbeling naar de bibliotheek in Hoogvliet. Doordat de derde lockdown net was ingegaan spraken ze er maar weinig mensen, wel bezochten ze de bibliotheek. Het gedicht dat Anne voor Zuidplein maakte is geïnspireerd op haar bezoek aan Schiebroek.

De dichtregels die deze bibliotheek van de stadsdichter kreeg is: “Je denkt aan liefde zoals die bedoeld was. Geen demonen. Suizend ademen.”

Aflevering 7 – Schiebroek

Deze keer vertrokken Anne Vegter en Xandra Nibbeling naar de bibliotheek in Schiebroek. Ze spraken er met bezoekers en bekeken bezochten het Schiebroeksepark. Het gedicht dat Anne voor Zuidplein maakte is geïnspireerd op haar bezoek aan Zuidplein op 13 november. De dichtregel die deze bibliotheek van de stadsdichter kreeg: “je bent iemand die uit een komma een tapijt rolt”.

Aflevering 6 – Zuidplein

Deze keer vertrokken Anne Vegter en Xandra Nibbeling naar de bibliotheek bij Zuidplein. Ze spraken er met passanten en bewoners en bekeken het kunstwerk Opgerolde krant van Kunst & Vaarwerk uit 1981. Het gedicht dat Anne voor Zuidplein maakte is geïnspireerd op haar bezoek aan Ommoord op 22 oktober. De dichtregel die deze bibliotheek van de stadsdichter kreeg: “Je bent hier niet gekomen om te gaan.”

Aflevering 5 – Ommoord

Deze keer vertrokken Anne Vegter en Xandra Nibbeling naar de bibliotheek in Ommoord, die zich bevindt in het Romeynshof. Ze spraken er met passanten en bewoners en bezochten het kunstwerk Scheidende wegen van Peter Jansen & Matthijs van Dam uit 1986. De dichtregel die deze bibliotheek van de stadsdichter kreeg: “We laden elkaar op”. Het gedicht dat Anne voor Ommoord maakte is geïnspireerd op het laagste punt in Rotterdam: Het Lage Land, Dat gemarkeerd wordt door het kunstwerk Vierkant eiland in de plas van Frans de Wit.

Aflevering 4 – Het Lage Land

Deze keer vertrokken Anne Vegter en Xandra Nibbeling naar de bibliotheek in Het Lage Land waar die dag ook de markt was. Ze spraken er met passanten en bewoners en bezochten het
kunstwerk Vierkant eiland in de plas van Frans de Wit dat daar sinds 1996 het laagste punt van Nederland laat zien. De dichtregel die deze bibliotheek van de stadsdichter kreeg: “Als
water stijgt zoals het daalde”. Het gedicht dat Anne voor Het Lage Land maakte is geïnspireerd op de plek waar Rotterdam ontstond: de hoek Hoogstraat / Binnenrotte, die sinds 2020 wordt gemarkeerd door het monumentale kunstwerk Iedereen is dood behalve wij van Ben Zegers.

Aflevering 3 – Centrum

Deze keer kon Anne Vegter helaas niet mee vanwege een knieblessure. Daarom ging Xandra
Nibbeling samen met Michelle Witvoet op bezoek bij de bibliotheek aan de Binnenrotte, in
hartje Rotterdam. Ze spraken er met passanten en bewoners. De dichtregel die deze bibliotheek van de stadsdichter kreeg: We zijn de erfgenamen van een
dorp. Wat eigenlijk over IJsselmonde gaat, maar op deze plek ook heel toepasselijk is, omdat
precies op deze plek Rotterdam begon, als een kleine nederzetting bij de dam in de Rotte.

Aflevering 2 – IJsselmonde

De tweede reis gaat naar IJsselmonde, waar Vegter en Nibbeling spreken met passanten en bewoners, zoals bibliothecarissen, een man op een scootmobiel en een vrouw die nét een paar weken in de wijk woont.

Aflevering 1 – Feijenoord

Stadsdichter Anne Vegter en compagnon Xandra Nibbeling maken vanaf juni 2021 tot juli 2022 een schets van de stad, zoals die in de haarvaten wordt beleefd door de bewoners en de mensen die er werken. Via bezoeken aan meer dan twintig vestigingen van de bibliotheek, verspreid over de hele stad schetsen zij een beeld van de stad. Voor OPEN Rotterdam doen Vegter en Nibbeling er verslag van.

Aflevering 15 – Rozenburg…

Aflevering 14 – Kralingen…

Aflevering 13 – Slinge…

Aflevering 12 – Afrikaanderwijk…

Aflevering 11 – Pernis…

Aflevering 9 – Overschie…

Aflevering 8 – Hoogvliet…

Aflevering 7 – Schiebroek…

Aflevering 6 – Zuidplein…

Aflevering 5 – Ommoord…

Aflevering 4 – Het Lage Land…

Aflevering 3 – Centrum…

Aflevering 2 – IJsselmonde…

Aflevering 1 – Feijenoord…