In het centrum van Rotterdam staan op zes locaties, onder andere op de Westblaak, dieselgeneratoren die roet spuwen. Voor verschillende Rotterdammers een doorn in het oog.
Zo serieus neemt de gemeente @Rotterdam de ambitie de luchtkwaliteit te verbeteren. Deze generator (1 van de 6) staat al 6 weken zijn roet uit te spuwen op het fietspad @RDStad @ademinrotterdam @milieucentrum @milieudefensie @RTV_Rijnmond pic.twitter.com/4FTSULleRj
— Niels van Ham (@Ietsniels) 9 januari 2018
Niels van Ham woont in het centrum en fietst tweemaal per dag langs de generator. “Practise what you preach vind ik. De gemeente verzint maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren, maar dit soort zaken helpen daar niet bij”, vertelt hij.
Zelf heeft Niels een oude Mini die rijdt op benzine. Sinds oktober 2017 mag hij weer het centrum in nadat zij de rechtszaak hebben gewonnen. Toch vindt hij het niet eerlijk tegenover de eigenaren van de dieselauto’s: “Er zijn geen eisen opgesteld voor generatoren. Auto’s worden verweerd op datum van toelating, niet op basis van hun uitstoot.”
Volgens Peter van Druten, medewerker Stadsbeheer, voldoen de dieselgeneratoren aan de milieueisen. “De dieselgeneratoren staan tijdens bepaalde gelegenheden in het centrum.” Volgens van Druten zijn deze dus tijdelijk en zullen de dieselgeneratoren dus binnenkort het centrum verlaten. Per wanneer is nog niet duidelijk.
*UPDATE*
Niet alleen de bewoners stellen vragen over de dieselgeneratoren. Ook de fractievoorzitter van de VVD, Jan-Willem Verheij, stelt vragen aan het College. Zie de schriftelijke vragen hieronder:
Sommige Rotterdammers sluiten zich dan ook aan bij de VVD.
Niet alleen een doorn in het oog, ook hypocriet van de gemeente met een #milieuzone. Terecht dat er vragen gesteld worden door de @VVDRotterdam https://t.co/GazEC6Vv58
— Frank Hensen (@FrankHensen) January 10, 2018
Milieucentrum Rotterdam en Stadsinitiatief Rotterdam maken zich boos, omdat er ook een generator op de ‘s-Gravendijkwal staat. Een plek waar de luchtkwaliteit al onder gemiddeld is.
De dieselgeneratoren in ’t centrum zijn een doorn in het oog van veel bewoners! Ze worden ingezet om verkeersborden van stroom te voorzien. Met name op en rond de #sGravendijkwal waar de #luchtkwaliteit al veel te wensen overlaat!
Via @openrotterdam https://t.co/fD9pd3ahkD pic.twitter.com/T21uIDAgNq
— R’dams Milieucentrum (@milieucentrum) January 10, 2018
Zeer bijzonder: Ook op de ’s Gravendijkwal staat er één. Een van de plekken waar de luchtkwaliteit zeer slecht is! ???? @Ietsniels kaart het aan bij @openrotterdam: https://t.co/1YT0uuEJZW
— Stadsinitiatief Rotterdam (@Stadsinitia010) January 10, 2018
Ondertussen heeft Gemeente Rotterdam reageerd met meer informatie over de dieselgeneratoren die langs de weg staan in het centrum. Zij maken duidelijk dat het over een campagne van Rotterdam Onderweg gaat, om de doorstroming van het wegverkeer richting Zuid te verbeteren.
“Deze generator wordt gebruikt om de batterij van de ‘bermDRIP’ op te laden. Deze slaat alleen aan op het moment dat de accu onder een bepaald niveau komt. De ‘bermDRIP’ is een Digitaal Route Informatie Paneel dat in de berm wordt geplaatst (of op de stoep)”, legt Pascal Hofmann, Portefeuillehouder Bereikbaarheid & Mobiliteit, uit. “We gebruiken de generator om extra aandacht te vestigen op de route naar Zuid via de Willemsbrug. Dit doen we om de die (vaak snellere) route bij weggebruikers te stimuleren om de doorstroming in de stad te verbeteren.”
De campagne ‘Sneller naar Zuid’ loopt nog twee weken. Voor toekomstige projecten is de gemeente op zoek naar de meest vriendelijke oplossing. “Samen met Inmoves (voorheen de VID) zijn wij bezig om te kijken of er een alternatief is dat op alleen zonne-energie kan werken”, aldus Hoffman. “De bermDRIPs die we nu gebruiken hebben vrij veel stroom nodig om het hele LED bord aan te sturen. Inmoves is ondertussen bezig om alleen de displays met dynamische reistijden (de minuten) in een verder statisch bord neer te kunnen zetten. Die zullen wij ongetwijfeld in een volgende campagne gaan gebruiken.”
Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat