Dit is er te doen in Rotterdam tijdens Keti Koti

Tijdens Keti Koti wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd. Op 30 juni is de herdenking en op 1 juli het bevrijdingsfeest. Rotterdam speelde als havenstad een grote rol in het slavernijverleden, dus de herdenking en het feest worden hier dan ook groots gevierd. Keti Koti betekent in de Surinaamse taal letterlijk Ketenen Gebroken. Dit is wat je allemaal kan doen op deze dagen in de stad.

Herdenking

De officiële herdenking is op 30 juni om 16:00 uur bij het slavernijmonument aan de Lloydkade. Het doel van de herdenking is erkenning, begrip en collectieve bewustwording van het verleden. Het programma van de herdenking bestaat uit kransleggingen, plengoffers (drankoffers), sprekers en performance arts.

Kabra Neti

Op de West-Kruiskade organiseert stichting Kabra Neti op 30 juni vanaf 17:00 uur een rituele bijeenkomst waarbij de voorouderen worden geëerd. In een rouwdienst wordt stilgestaan bij hun leed en hun offers.

Bigi Spikri optocht

De dag begint 1 juli om 11:00 uur met een optocht, de Bigi Spikri (grote spiegel). Het is een eerbetoon aan het verleden met kleurrijke, traditionele kleding en optredens over het slavernijverleden. Vanaf het Heemraadsplein gaat de optocht naar de Mathnesserlaan, ‘s Gravendijkwal en eindigt het op de West-Kruiskade.

Cultureel middelpunt Wijkpark

In Het Wijkpark Oude Westen is er van alles te doen op 1 juli. Vanaf 13:00 uur staat vol met tentjes waar ondernemers hun culturele producten aanbieden en waar je Surinaamse gerechten en specialiteiten kan uitproberen. Daarnaast zijn er storytellers en spoken word artiesten die je meenemen in het verleden. Om het af te maken voorziet een klein podium muziek van voornamelijk jong talent en dj’s.

Keti Koti Festival

Op het Schouwburgplein vindt vanaf 12:00 uur het Keti Koti Festival plaats. Lokale muzikanten uit de Afrikaanse diaspora treden de hele dag live op. Je kan er muziekstijlen zoals jazz, hiphop en reggae verwachten.

OPEN Rotterdam was vorig jaar bij het Keti Koti festival, toen het 150 jaar geleden was dat de slavernij werd afgeschaft.