Series van OPEN Rotterdam/
Dit is Rotterdam

Wat is het verhaal van Rotterdam? Die vraag staat centraal in de Rotterdamse Wijken Shows die de komende weken plaatsvinden op verschillende locaties in Rotterdam-Zuid. Wie bepaalt wat het verhaal van Rotterdam is, hoe het eruit ziet en hoe het klinkt?

Dans en muziek van Schouwburgplein tot Rotterdam Centraal

De afgelopen weken ging de Rotterdamse Wijken Show los op Rotterdam-Zuid. Op Hemelvaartsdag was het centrum aan de beurt met Dit is Rotterdam, het gratis stadsprogramma van O. Festival for Opera. Music. Theatre. Er waren optredens te zien van Rotterdam Centraal tot aan Schouwburgplein.

Wat is een show zonder publiek?

Wat is een show zonder publiek? In een nieuwe aflevering van Dit is Rotterdam over de Rotterdamse Wijken Show beleven we de optredens op Zuid door de ogen van Jeanet Kwami-Agyarko. Zij is fan van het eerste uur en pakt zo veel mogelijk shows mee. Dit keer is ze bij een voorstelling voor de deur van House of Urban Arts in Tarwewijk.

Wat is jouw rol?

Wat is jouw rol als inwoner van Rotterdam? En sta je ervoor open om naar andere Rotterdammers te luisteren? Dit soort vragen komen aan bod tijdens de hoofdvoorstelling van de Rotterdamse Wijken Show. Volgens theatermaker Said El Abboudi draait de voorstelling om positiviteit en zonder angst om de waarheid te durven zeggen: “We willen dat mensen erover gaan nadenken. Wat is jouw rol in de stad? En in hoeverre neem je zelf verantwoordelijkheid? Vanuit die gedachte zijn we vertrokken.”

De moeilijke kanten van Rotterdam

Het verhaal van Rotterdam kent mooie, maar ook moeilijke kanten. In de Rotterdamse Wijken Show van het Festival O. is ook plaats voor die tweede categorie. Regisseur Nabil Tkhidousset maakte een voorstelling over psychoses genaamd ‘De stelling van Ibtissame’. Het theaterstuk was op 21 april te zien op het Annie M.G. Schmidtplein, voor de deur van Theater Zuidplein.

Wat is Rotterdam?

In de eerste aflevering vertelt regisseur Rajiv Bhagwanbali meer over de zoektocht naar het verhaal van Rotterdam. “De vraag die centraal staat – wat is Rotterdam? – hebben we gekozen omdat Rotterdam voor ons heel erg staat voor een superdiversiteit”, legt hij uit. “Het maakt niet uit in welke wijk je komt, je gaat daar steeds een ander antwoord vinden.”

Dans en muziek van Schouwburgplein tot Rotterda…

Wat is een show zonder publiek?…

Wat is jouw rol?…

De moeilijke kanten van Rotterdam…

Wat is Rotterdam?…