Dit is waarom je bij Roodkapje posters voor het Woonprotest in Amsterdam kan krijgen

Sanne Poot

Bij Roodkapje in het centrum van de stad kun je posters ophalen van het Woonprotest. Directeur Marloes de Vries aarzelde niet toen ze de vraag kreeg of zij een ophaalpunt voor de posters in Rotterdam kon zijn. “Ook al is het protest in Amsterdam. Dit gaat onze doelgroep direct aan.”

Het Woonprotest dat 12 september om 14.00 uur in het Amsterdamse Westerpark wordt gehouden, staat stil bij de wooncrisis en roept op tot ander beleid. “Die wooncrisis voel ik zelf ook”, vertelt Marloes. “Ook al ben ik directeur van een kunstinstelling op deze plek, ik kan nog steeds niet zelf aan een woning in de stad komen. Vandaar dat ik noodgedwongen samenwoon met een vriendin, die overigens ook een prima baan heeft.”

“Ik woon noodgedwongen samen met een vriendin”

Marloes wijst er verder op dat de doelgroep van Roodkapje ook veel te maken heeft met de wooncrisis: “Jongeren komen nu gewoon heel lastig aan een huis. Daarbij zien we ook wat gentrificatie allemaal veroorzaakt. Iets waar wij ons als instelling ook heel bewust van zijn. Roodkapje heeft al op allerlei locaties gezeten en werd ook een beetje een gentrificatiemiddel. We hopen ook dat wij hier in het Schieblock kunnen blijven zitten.” Volgens haar weten Rotterdammers de posterplek ook te vinden: “De afgelopen dagen hebben meerdere mensen hier al posters afgehaald.”

Rotterdammers die zondag niet naar Amsterdam willen gaan, kunnen 17 oktober naar de Woonopstand in Rotterdam. Achter dat initiatief zitten ongeveer dezelfde mensen. Op 13 november wordt onder de naam Woonverzet ook nog gedemonstreerd in Den Haag.

Weekend vol protesten
Voor Rotterdammers die aandacht willen vragen voor verschillende thema’s kan het dit weekend nog druk worden. Zaterdag protesteert de evenementensector weer met #UnmuteUs, deze keer op het Malieveld in Den Haag en wordt er ook nog gedemonstreerd tegen het huidige regime in Afghanistan en verblijfsrecht voor vluchtelingen uit Afghanistan.