Dit is waarom Rotterdammers op BBB stemmen: ‘Authentiek en recht voor z’n raap’

Een heugelijke dag voor de BoerBurgerBeweging. Ook in Rotterdam heeft de partij 8% van de stemmen binnen geharkt en is daarmee de vijfde partij. Volgens de voorlopige uitslag mag BBB straks 8 zetels in de het Zuid-Hollandse provinciehuis gaan innemen. “En het klinkt misschien als weinig, maar voor Rotterdam is dat best veel.”

“Dit is boven verwachting. Het land heeft gesproken.” Enthousiast neemt Mariëlle de Jong donderdagochtend de telefoon op: “Ik voel me bijna jarig!” Al eerder sprak OPEN Rotterdam met haar in aanloop naar de waterschapsverkiezingen. Zij staat namelijk als nummer 2 op de lijst voor BBB voor het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. Mariëlle: “Ik wil mij keihard gaan inzetten om het platteland en de stad naar elkaar toe te brengen. Ik geloof niet in verschillen. Iedereen wil verder, maar wel op een nuchtere en realiseerbare manier.”

‘Niet alleen voor de boeren’
Tijdens de Provinciale Statenverkiezing van 2019 was Forum voor Democratie nog de grootste partij met 11 zetels. Die verliest er nu 9. Ook het CDA verliest flink. Veel kiezers hebben dus een andere keuze gemaakt en kapper Guido Rieger is één van hen. Hij is niet onvoorwaardelijk voor één partij: “Ik lees elk jaar alle partijprogramma’s en BBB staat gewoon als een huis. De partijleider [Caroline van der Plas, red.] schroomt niet om knopen door te hakken en is niet bang om de mouwen op te stropen.” Als kapper in Crooswijk vindt hij dat er veel puin te ruimen is en de authenticiteit van de BBB spreekt hem erg aan.

“Alles wat onze partij uitdraagt wordt geschoven naar de boeren, maar als er zelfs in Rotterdam zo wordt gestemd dan geeft dat wel een signaal”, vertelt Mariëlle. Guido beaamt dat. Beide hopen dat er straks op een open en transparante manier wordt gecommuniceerd vanuit de provincie en het waterschap: “En tuurlijk zullen er compromissen moeten worden gemaakt. Iedereen begrijpt dat als je er maar eerlijk over bent.” Mariëlle heeft geen zin in de zogenoemde ‘achterkamertjespolitiek’.

‘Eendagsvlieg?’
Zelf woont Mariëlle in Crooswijk, bekend van de koeienmarkt, en kwam ze bij BBB door contacten die ze over had gehouden aan een Facebookgroep over landbouw. Ook werkt ze zelf al lang in de tuinbouw en is haar vader gepensioneerd tuinder. Ze gelooft niet dat BBB een eendagsvlieg is: “We zijn, en worden, intern goed begeleid door middel van cursussen en opleidingen. Je moet ook echt op sollicitatiegesprek komen.” Guido is van mening dat BBB zich goed heeft neergezet en gewone mensen-taal spreken: “Het komt serieus over en ze hebben echt talent binnen de partij. Er staat ook iemand voor mij en niet iemand met andere belangen.”
Het belooft in ieder geval een spannende periode te worden: “Maar het wordt ook steeds leuker. Ik hoopte nog een beetje te gaan werken, maar dat wordt lastig”, besluit Mariëlle.