Dit Rotterdamse brugwachtershuisje wordt omgetoverd tot lichtgevend kunstwerk

Stichting Brugwachtershuisjes viert haar 10-jarig jubileum met het licht kunstproject SPOT ON! Verschillende huisjes in het land worden de komende tijd in de spotlight gezet door ze te voorzien van een ‘poëtisch lichtkunstwerk’. Ook het brugwachtershuisje bij de Zaagmolenbrug in noord doet mee aan het initiatief. Het kunstwerk is vanaf 24 november te zien.

De Stichting Brugwachtershuisjes zet zich sinds 2012 in voor de herbestemming van leegstaande brugwachtershuisjes in Nederland. Bruggen worden steeds meer op afstand bediend en veel brugwachtershuisjes verliezen daardoor hun functie. Het gevolg is dat leegstand en verwaarlozing dreigt. In de tien jaar dat de Stichting Brugwachtershuisjes actief is, hebben ongeveer honderd huisjes een andere, nieuwe functie gekregen. Dat geldt ook voor Rotterdam. OPEN Rotterdam zet ze op een rijtje:

De Lage Erfbrug in Delfshaven
Het brugwachtershuisje bij de Lage Erfbrug heeft sinds het in beheer is bij Stichting Brugwachtershuisjes verschillende bestemmingen gekregen. Zo is het onder andere gebruikt als expositieruimte en mini-concertpodium. Het brugwachtershuisje wordt sinds 2019 gehuurd door Lil’ Delfshaven. Rotterdammers kunnen er terecht voor onder meer een bakkie pleur, lokale producten en toeristische informatie. “Het is de mooiste en kleinste winkel van Rotterdam”, zei eigenaresse Lilia Costa eerder tegen mediapartner RTV Rijnmond. Tegenwoordig kan je er bij Asian BBQutie terecht voor een Aziatische maaltijd. Je moet wel snel zijn want het restaurant sluit na 30 december.

De Stokvisbrug in het centrum
In het brugwachtershuisje bij de Stokvisbrug is sinds enkele jaren het modewalhalla van Violeta te vinden. Bij modewinkel Clementine kan je op 50 vierkante meter terecht voor voor schoenen en kleding van Nederlandse en buitenlandse ontwerpers. De fashion staat opgesteld tussen originele industriele details zoals het bedieningspaneel en de ventilatiepijpen.,

De Zaagmolenbrug in Crooswijk
Het brugwachtershuisje bij de Zaagmolenbrug wordt sinds 2005 voor verschillende culturele activiteiten gebruikt. Het huisje is meerdere keren gebruikt als expositieruimte en en maakte onder andere in 2020 als pop-up studio onderdeel uit van het Stadsmakerscongres. Foundation Mesh organiseert sinds maart 2021 kunstinstallaties in het brugwachtershuisje.

Geen bestemming
Er zijn zo’n tien huisjes in Rotterdam die op dit moment niet meer hun oorspronkelijke functie hebben en waar nog geen nieuwe invulling voor is gevonden. Er is dus nog een hele hoop ruimte voor nieuwe, creatieve ideeën.