De vacature voor de nieuwe burgmeester van Rotterdam staat online en afgelopen vrijdag is de werving van start gegaan. Op basis van een profielschets wordt de nieuwe burgemeester uitgezocht. Rijnmond deelde de zes namen die de ronde gaan en mogelijk het stokje overnemen van Ahmed Aboutaleb in oktober.
Hugo de Jonge (demissionair minister, CDA)
Gedoodverfde opvolger is minister Hugo de Jonge. De flamboyante Rotterdammer heeft goede papieren. Hij is tussen 2010 en 2017 onderwijs- en zorgwethouder in de stad; daarna maakt hij de overstap naar de landelijke politiek.
De 46-jarige CDA-er moet na zijn Haagse jaren op zoek naar een nieuwe baan: het kabinet-Rutte IV is demissionair en de kans is zo goed als nihil dat het kleine CDA kan en wil deelnemen aan de nieuwe coalitie.
Dat de minister stiekem fantaseert over het burgemeesterschap, blijkt begin deze maand tijdens een commissievergadering in de Tweede Kamer. “Mooi dat mevrouw Beckerman Rotterdam de eigen stad van de burgemeester noemt”, zei De Jonge, om direct daarna stamelend zijn verspreking te corrigeren: “van de …van de …van de minister noemt.”
Wouter Kolff (burgemeester Dordrecht, VVD)
Een andere naam die vaak wordt genoemd, is die van Wouter Kolff. De leeftijdsgenoot van De Jonge begon eind vorig jaar aan zijn tweede termijn als burgemeester van Dordrecht.
De VVD-politicus is soepel in de omgang en maakt landelijk furore als voorzitter van het Veiligheidsberaad, het overlegorgaan van alle veiligheidsregio’s. Dordrecht is de tweede plaats waar hij burgemeester is.
Wouter Koolmees (topman NS, D66)
Een andere mogelijke sollicitant is de huidig topman van NS, Wouter Koolmees. De Rotterdammer en D66’er is ruim vier jaar minister en zeven jaar Kamerlid geweest.
Als informateur bij de coalitieonderhandelingen van het huidige Rotterdamse college smeedt hij de samenwerking tussen Leefbaar Rotterdam, de VVD, D66 en Denk. Koolmees kent de Rotterdamse gemeentepolitiek en de hoofdrolspelers dus goed.
Bert Wijbenga (burgemeester Vlaardingen, VVD)
De 60-jarige Wijbenga is bezig met een opvallende carrière. Hij begint zijn loopbaan bij de politie en eindigt er na 25 jaar als korpschef van Flevoland. De Haarlemmer stapt daarna over naar woningcorporatie Woonbron om daar bestuursvoorzitter te worden.
In 2018 begint Wijbenga aan een nieuw avontuur: hij wordt wethouder Handhaving, Integratie en Samenleven in het Rotterdamse college. Als locoburgemeester heeft hij geroken aan de baan van Aboutaleb. Hij maakte zijn termijn niet af: sinds september 2021 is hij de burgemeester van Vlaardingen.
Marianne van den Anker (ombudsman, LR)
Een nadeel van De Jonge, Kolff, Koolmees en Wijbenga kan zijn dat het mannen zijn. De gemeenteraad kan inzetten op de komst van een vrouwelijke burgemeester. Amsterdam ging Rotterdam in 2018 voor: Femke Halsema is de eerste vrouwelijke burgemeester van de hoofdstad.
Een topkandidaat is Marianne van den Anker, de huidige gemeentelijke ombudsman van Rotterdam en omstreken. Ze is voor zover bekend ook de enige die tot nu toe publiekelijk heeft gezegd te zullen solliciteren.
Carola Schouten (demissionair minister, CU)
Een andere vrouw die hoge ogen gooit, is Carola Schouten. De 45-jarige minister van de ChristenUnie studeerde bedrijfskunde aan de EUR en woont al jaren in Rotterdam-Spangen.
Ze loopt ook al jarenlang rond in politiek Den Haag, eerst als Kamerlid, daarna als minister. Haar huidige portefeuille Armoede en Participatie komt van pas in Rotterdam. Ook Schouten moet – net als De Jonge – op zoek naar een nieuwe baan. Er moet een wonder gebeuren wil haar partij in een nieuw kabinet stappen.
Eerder vroegen we aan de Rotterdammers wie Aboutaleb moet opvolgen.
Leefbaar Rotterdam trok door de stad om erachter te komen wat Rotterdammers zoeken in een Burgemeester. In Hoek van Holland was OPEN Rotterdam erbij.
In één video kijkt OPEN Rotterdam terug op het 15 jaar burgemeesterschap van Rotterdam