Docu Pop Secret over kunstenaar Woody van Amen in première op IFFR

In 1961 vertrok kunstenaar Woody van Amen met zijn vrouw Cocky per vrachtschip naar New York. Hij ontdekte daar de Popart en twee jaar later nam hij de kunststroming mee terug naar Rotterdam. Documentairemaker Pascale Korteweg volgde Woody twee jaar lang voor haar shortdoc Pop Secret.

Behalve bewonderaar is Pascale ook een oud-leerling van Woody. “Toen ik op de kunstacademie zat was ik in de ban van Popart en de muziek uit die periode. Woody was voor mij de belichaming van de Nederlandse Popart”, vertelt ze. Dat zijn leerling nu een film over hem maakt vindt Woody geweldig: “De vrije afdeling is de kraamkamer voor Nederlandse kunstenaars en Pascale is een kunstenaar.”

In New York filmde Woody alles wat hij zag. De vijf uur aan filmmateriaal worden bewaard in het Stadsarchief. Pascale verwerkte de archiefbeelden in haar film en maakte er een visual poem van, die ook werd vertoond op de premiere. Daar werden de beelden begeleid door livemuziek van Lukas Simonis en Nina Hitz.

Op de RTM-dag van het Internationaal Film Festival Rotterdam wordt in LantarenVenster een selectie van Rotterdamse films getoond. Pop Secret werd gemaakt met hulp van de Mediaregeling van OPEN Rotterdam en Marlyn van Erp produceerde de film.

 

 

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat