Rotterdam heeft een rijke draaiorgelhistorie, en op dit moment zijn er nog zes spelende straatorgels, restanten van een ooit zeer levendige volkscultuur. Slechts een paar Rotterdammers, veelal verwant aan draaiorgelfamilie Roos, gaan er als ‘beroeps’ nog vrijwel dagelijks de straat mee op.
In de documentaire ‘Van draaiers en dromers’ zien we drie draaiorgelexploitanten aan het werk in de stad en in hun werkplaats, waar ze de orgels onderhouden en orgelboeken worden gekapt. Kunstenaar en componist Hans Muller die eerder al enkele zelfspelende instrumenten bouwde en onspeelbare hedendaagse muziek voor draaiorgel componeerde, zien we een oude wens om een draaiorgel te bouwen ten uitvoer brengen. Hij gaat daarvoor in de leer bij orgelbouwer Jan Roos, die in zijn nadagen in Rotterdam West nog een kleine werkplaats heeft. Aan de hand van vergeelde briefjes oefent hij daar zijn specialistisch ambacht van het bouwen van draaiorgels uit.
De gezichtspunten laten zien dat het draaiorgel niet uitsluitend nostalgie is, maar op verschillende manieren nog steeds werk, inspiratie en beroering biedt.
De film is geproduceerd door Stichting Luchtwortel met financiële steun van Kunst en Cultuur Gemeente Rotterdam, Prins Bernhard Cultuurfonds en Stichting Bevordering van Volkskracht.
Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat