Dodenherdenking: zo werd in Rotterdamse wijken stilgestaan bij oorlogsslachtoffers

Dodenherdenking vindt jaarlijks in Nederland plaats op 4 mei. Ook in Rotterdam stond men stil bij oorlogsslachtoffers en werden er kransen gelegd in onder meer de wijken Prins Alexander, Kralingen-Crooswijk en IJsselmonde.

Op het Marinus Bolkplein in Het Lage Land in Prins Alexander worden kransen gelegd door Buurtwerk, gebiedscommissieleden en de scouting Kralingsche Troep. Maar ook een enkele voorbijganger komt een bloemetje leggen bij het monument. Het monument is een roestvrijstalen plastiek, die de letters HLL van ‘Het Lage Land’ bevat. Ernaast staat een schaal waarin een gasvlam brandt en een plaquette naast staat met de tekst: ‘De tirannie verdrijven 1940-1945’.

‘Heel vreemd gevoel’
“Het is een heel vreemd gevoel dat een herdenking die normaal gesproken heel massaal bezocht wordt hier in Prins Alexander nu voor het tweede jaar achtereen in hele kleine kring plaatsvindt. We moeten ons houden aan alle coronaregels en er mogen niet teveel mensen komen. Dat maakt zo’n ceremonie eenvoudiger, maar op zich toch ook een hele mooie ceremonie”, zegt Peter Pieterse, voorzitter comité 4 en 5 mei.

In IJsselmonde staan aan de Kasteelweg ook een handje vol mensen klaar om bloemstukken en kransen te leggen. “De generatie die de oorlog heeft meegemaakt die gaat steeds meer wegvallen. Mijn ouders waren kind in de oorlog en die zijn inmiddels ook behoorlijk op leeftijd. We moeten dat doorgeven, want het is zo belangrijk dat we niet vergeten wat er gebeurd is”, besluit Yvonne Hitzert, voorzitter van comité 4 en 5 mei Rotterdam-IJsselmonde.

Speciale dodenherdenking op Katendrecht
Stichting Kaapse Kringen organiseerde ook dit jaar een dodenherdenking op 4 mei op Katendrecht. Dit jaar was die extra speciaal, want door eigen onderzoek konden de namen van de 57 Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog uit de wijk genoemd worden.

Wij waren er live bij. Kijk de herdenking hieronder terug.