Doek valt voor Rotterdamse Museumnacht

De Rotterdamse Museumnacht gaat in 2015 niet door. Dat heeft de Stichting Rotterdamse Museumnacht bekend gemaakt. Het financiële risico voor de stichting die het jaarlijkse evenement organiseert is te groot. 

Dit komt omdat de Stichting Museumpark heeft besloten om alle deelnemende instellingen die aan het Museumpark liggen gratis toegankelijk te maken. De verwachte daling in de verkoop van de tickets zou zorgen voor een te groot financieel risico voor de Stichting Rotterdamse Museumnacht.

“Het bestuur van de Rotterdamse Museumnacht vindt de opstelling van Stichting Museumpark buitengewoon teleurstellend en een klap in het gezicht van de duizenden tevreden bezoekers van de Museumnacht en de collega’s die wel staan te popelen om de Rotterdamse Museumnacht samen te organiseren. Stichting Museumpark heeft met zijn keuze afstand genomen van een fundamenteel beginsel van de Museumnacht, namelijk dat met elkaar moet worden samengewerkt om een succesvolle nacht voor alle Rotterdammers (en vele bezoekers van buiten Rotterdam) te kunnen organiseren”, liet de organisatie achter de Museumnacht in een persbericht weten.

Dit is de tweede tegenvaller die het Rotterdamse evenement, waarbij een nacht lang allerlei musea bezocht kunnen worden voor een vaste prijs, te verduren krijgt. Eerder gaven Museum Boijmans Van Beuningen en Kunsthal aan geen aanknopingspunten te hebben om nog deel te nemen aan de Museumnacht. Dit omdat de extra beveiligingskosten niet werden gecompenseerd. Voorstellen van de Rotterdamse Museumnacht voor alternatieve verdienmodellen en beperking van de toegankelijkheid werden echter zonder enige discussie door hen van tafel geveegd.

Na dertien jaar, ruim 160.000 bezoekers, meer dan 60 verschillende deelnemende instellingen, valt het doek voor de Rotterdamse Museumnacht in zijn huidige vorm.

Foto: Stichting Rotterdamse Museumnacht