Doek van Holland biedt uitzicht op twintig meter lang schilderij en Nieuwe Waterweg

Rotterdam is een uitkijkpunt rijker, genaamd Doek van Holland. Vanaf twaalf meter hoogte kun je het kunstwerk ‘Diorama Nieuwe Waterweg’ bewonderen, geschilderd door kunstenaar Jaap Gidding. Vanaf het uitkijkpunt, ontworpen door architectenbureau MVRDV, kun je niet alleen het schilderij bekijken, maar ook de echte Nieuwe Waterweg. Wij waren bij de opening met Wethouder Said Kasmi.

Rotterdam denkt na over een nieuw Stadsmuseum. In het teken hiervan worden onder de titel Ook van jou! – Het verhaal van Rotterdam in heel de stad pop-up exposities en evenementen gerealiseerd. Zo ook in Hoek van Holland. De Nieuwe Waterweg bestaat dit jaar honderdvijftig jaar. “Hoek van Holland is de poort naar onze geweldig mooie stad, dat hebben niet veel mensen door”, vertelt Anouk Estourgie tijdens de opening van het uitkijkpunt. Doek van Holland moet Rotterdammers uitnodigen meer te leren over de geschiedenis en belangrijke rol van Hoek van Holland voor Rotterdam. Zo kun je naast het uitkijkpunt verschillende bunkers bezoeken.

Het doek Diorama Nieuwe Waterweg is gemaakt door kunstenaar Jaap Gidding voor de Wereldtentoonstelling in Antwerpen in 1930. Het doek ligt al heel wat jaren opgeslagen in het Depot Boijmans van Beuningen. Het schilderij dat je ziet op de Hoek is een kopie en wordt tentoongesteld tot en met 9 oktober 2022.