Door huis- en zwerfafval lijkt de Keilehaven op een ‘derdewereldland’

De Keilehaven ligt bezaaid met huis- en zwerfafval. Volgens Ivo Rodermans ‘zeer waarschijnlijk’ afkomstig van het nabijgelegen AVR Overslagstation. En het lag van de week nog voller vertelt hij. Samen met anderen van het initiatief Zwerfie verzamelde hij afgelopen week al zo’n 27 zakken en donderdag vulde hij binnen no time nog eens een zak. En niet alleen hier, maar ook in de Lekhaven spoelt al een deel van het afval aan. Daarom gaan ze vrijdag ook daar een inzamelingsactie houden.

Er wordt bij afvalverwerker AVR namelijk ‘gemorst’ bij het uitladen van de afvalschepen en zo te zien niet zo’n beetje ook: “Al jarenlang komen we hier met clean up teams”, vertelt Ivo. “We hebben een onderzoek gedaan en gekeken naar wat voor soort afval hier ligt. We hebben het onderverdeeld in drie categorieën: huis-, zwerf- en ander ondefinieerbaar vuil zoals piepschuim.” Volgens Ivo ligt in de Keilehaven tot wel zeven keer meer huisvuil dan de Lekhaven en dat is ‘bewijs’ dat AVR de oorzaak is van het probleem.

‘Huisvuil ligt er niet zomaar’
Die categorieën zijn belangrijk omdat je huishoudelijk afval zoals flessen wasmiddel of dingen uit de badkamer niet zomaar ergens vindt. Ivo vindt soms zelfs nog hele vuilniszakken vol. Bij de Lekhaven is dat anders: Hier is het deels AVR-afval wat via de maas de haven in drijft, maar een groot deel komt van andere locaties. Bijvoorbeeld scheepsafval of zwerfvuil wat vanuit de stad komt aanwaaien.

Vooralsnog heeft AVR het probleem nog niet opgelost. Toch hoopt Ivo dat ze dat zelf gaan inzien. “Dat ze vanuit hun eigen motivatie willen kappen en investeren in een ander overslagsysteem. We willen dat de lekkages stoppen. Wat er niet ligt, hoeven we tenslotte niet op te ruimen.”

‘Niet demotiverend’
Is het niet een beetje demotiverend om deze bergen afval te blijven opruimen? “Het grappige is dat mensen dat vaak denken. Mijn motivatie is niet dat ik de troep opruim van een ander, maar voor een ander. Met name voor mensen na mij of het zeeleven. En eigenlijk ook wel een beetje voor mezelf. Plastic breekt vaak niet af en blijft daardoor voor eeuwig in de plastic soep.”

Reactie AVR
AVR laat weten het afval zo milieuvriendelijk mogelijk te verwerken. Toch is er enige tijd geleden besloten om camerabeelden te maken bij de Keilehaven. Deze beelden worden binnenkort geanalyseerd door Rijkswaterstaat en aan de hand daarvan zegt AVR passende maatregelen te willen treffen.

Vrijdagmorgen om 10.00 uur gaat Zwerfie met prikstok en zak aan de slag. Bij de opruimactie van Zwerfie op vrijdag 6 januari gingen wij dan ook live, bekijk de livestream hier.