Doos met energiebesparende producten moet energiearmoede in Rotterdam beperken

Nu de energieprijzen blijven stijgen verwacht de gemeente dat het aantal Rotterdammers dat te maken heeft met energiearmoede gaat toenemen. Om inwoners van de stad met een laag inkomen te helpen, wordt sinds maandag 7 maart bij verschillende Huizen van de Wijk de energiebox010 uitgedeeld.

De gemeente heeft 32.000 energieboxen beschikbaar gesteld, waarmee Rotterdammers grip moeten krijgen op hun energierekening. Eén van de locaties waar zo’n doos met energiebesparende producten kan worden opgehaald is Pier 80 in Delfshaven. “Ik douche al korter, ik was minder en ik gebruik alleen LED lampen”, vertelt een bewoner die een box komt ophalen. “Maar ik bespaar niet op mijn kachel. Ik ga echt niet in de kou zitten.” Ze hoopt met deze box kosten te kunnen besparen.

Besparen
“Iedereen komt in aanmerking voor een energiebox”, zegt wethouder Arno Bonte. “Maar het is natuurlijk vooral voor Rotterdammers met een lager inkomen.” De inhoud van de box moet ervoor zorgen dat warmte en energie binnenshuis beter bewaard blijft, waardoor er minder verbruikt wordt. “Er zitten bijvoorbeeld isolatiestrips, LED lampen en een zuinige douchekop in. Hiermee kun je ongeveer 180 euro per jaar besparen.”

Symptoombestrijding
Alle geleverde boxen in het Huis van de Wijk Pier 80 zijn vrijwel meteen uitgedeeld, maar toch is niet iedereen te spreken over het concept. Annemarieke van Egeraat, directeur van Warm Rotterdam, vreest dat de energieboxen weinig uit gaan halen. “Iedere bijdrage is van waarde, maar dit is echt een druppeltje op een gloeiende plaat”, legt ze uit. “Ik denk niet dat dit iets fundamenteels gaat uithalen. Veel mensen hebben deze spullen al, en het is slechts symptoombestrijding. Wat de inwoners echt nodig hebben zijn structurele oplossingen.”