Dounia is overweldigd door hulp na explosie in het pand van haar stichting: ‘Ik overwoog te stoppen’

“De stichting is gered door mensen die vinden dat zij door de stichting zijn gered.” Dounia Lyken, initiatiefnemer van Charity Helping Hand, is nog altijd aan het bijkomen van de schrik van zaterdagnacht. Iets explodeerde in het pand van haar stichting, met een flinke ravage tot gevolg. Hoewel de vraagtekens overheersen, wordt Dounia overspoeld door mensen die willen helpen. “Er is een crowdfunding gestart om de onvergoede schade te bekostigen.”

De dagen na de explosie zijn erg emotioneel voor Dounia Lyken en ze heeft gemengde gevoelens. “Ik ben blij dat ik zoveel hulp krijg. Nu merk je dat mensen denken aan de stichting en dat ze ons waarderen. Maar tegelijkertijd zit ik met de vraag waarom dit heeft moeten gebeuren. Zolang je dat niet weet, ga je van het ergste uit.” 

Tijdens de nacht van de ontploffing, kwam Hart van Nederland langs bij de zichtbaar aangeslagen Dounia. Zij spraken van een explosie als het gevolg van een ontplofte deodorantbus, maar daar zet Dounia haar vraagtekens bij. “Ik schrok best wel toen ik dat op Hart van Nederland las. Het onderzoek is namelijk nooit vrijgegeven en het is deodorant…, best wel vaag. Ondertussen hoor ik ook andere dingen, ook dat zo’n explosie nooit door zo’n deodorantbus kan komen.” 

Vlak na het incident was Dounia ten einde raad en dacht ze met haar stichting te moeten stoppen. “Het goed zijn naar een ander heeft ons gered. Al die mensen die nu voor ons in actie kwamen. Gezinnen die helemaal niets hebben en toch hun hulp aanboden: dat is het mooiste gevoel wat er is. Dat bewijst dat goedheid loont. Daarom is het belangrijk om anderen te helpen. Je zult zien dat er iets goeds met jou zal gebeuren.”

De inzamelingsactie moet 3.000 euro opleveren voor de schade die niet wordt vergoed. “Gelukkig is een groot deel van de stichting onaangeraakt”, vertelt Dounia. “Enkel de keuken en de ruiten zijn stukgeblazen. In hoeverre het beperkt had kunnen zijn, is het beperkt.” Inmiddels zijn de kapotte ruiten vervangen door dubbele ruiten en heeft een bedrijf gratis het pand gereinigd. Sommige voedselpakketten zijn gesneuveld en vooral de materiële schade, zoals het fornuis, wordt niet vergoed.

Eerder maakte OPEN Rotterdam een reportage over het werk van Dounia. Met haar stichting schenkt ze onder meer voedselpakketten aan daklozen. Mocht je Charity Helping Hand een handje willen helpen, kun je hier doneren.