Doven en slechthorenden opgelet! Deze app helpt je beter te communiceren

Ondernemer Jari heeft een bijzonder product ontwikkeld dat groot verschil kan maken: SpeakSee. Als kind van dove ouders ontwikkelde hij deze app, die het voor dove en slechthorende mensen eenvoudig maakt om gesprekken te volgen. Zelfs in een druk café. Samen met de dove Cas, probeerden wij de app uit.

SpeakSee werkt als volgt: je praat in het microfoontje en terwijl je praat wordt je gesprek meteen omgezet in tekst. Dit wordt weergegeven op de smartphone van de dove of slechthorende, zodat hij of zij meteen kan zien wat er wordt gezegd.

Casper, onze proefpersoon, is als sinds zijn vierde levensjaar doof en heeft al verschillende middelen gebruikt om de communicatie met horenden te verbeteren. Met zijn ervaring heeft hij een duidelijk beeld van de functie van SpeakSee. “Stel, ik heb geen tolk en ik kan niet snel communiceren, dan is dit systeem voor mij handig. Het is een stuk makkelijker om door middel van tekst te kunnen lezen wat de ander tegen je zegt”, zo zegt Casper.

Het is niet zomaar dat Jari dit ondernemende project is gestart. Zijn ouders zijn allebei doof en hij heeft daarmee gezien hoe moeilijk het is voor doven en slechthorenden om gesprekken te volgen. “Toegankelijkheid kunnen gaan creëren voor alle gesprekken, voor alle doven en slechthorenden. Dat is de grote missie!”

Benieuwd naar hoe wij de app hebben getest? Bekijk dan snel onze reportage!

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter