Drijvend huis bij NIEUWE INSTITUUT is een oplossing voor woningnood door zeespiegelstijging

Er komt een drijvend huis naar het Nieuwe Instituut Museum. Het project Water Cities Rotterdam komt voort uit zorgen om de stijgende zeespiegel en de gevolgen daarvan voor het wonen. Dat, samen met de verstedelijking daar, vraagt om innovatieve oplossingen. “Als je die twee dingen naast elkaar legt, was het nodig om te kijken naar andere manieren van bouwen op het water”, legt museum-projectmanager Nadia Troeman uit. Het huis, wat nu nog in de steigers staat, is vanaf 13 mei te zien bij het Nieuwe Instituut.

Het drijvende huis is ontworpen door de Nigeriaanse architect Kunlé Adeyemi. Nadia legt uit wat hij hiermee wil laten zien. “We willen de urgentie benadrukken en ook laten zien hoe leuk de oplossingen kunnen zijn.” Hiermee doelt zij op overstromingen en verstedelijking die zij wereldwijd ziet. Basile Marée bouwt mee aan het project en is erg enthousiast over. “Toen ik het zag, dacht ik: hier wil ik in wonen.”

Het paviljoen is gemaakt van materialen die jarenlang opgeslagen zijn. Hierdoor waren niet alle materialen goed. De basis van het paviljoen zijn drijvende jerrycans en bovenop is een houten constructie. Basile bouwt mee aan het paviljoen in Rotterdam. “Meestal werk ik met hele fijne dingen, maar dit is wat groffer. Het is fantastisch om het te herbouwen.”

In Kaapverdië is er zelfs een school op deze manier ontwikkeld. “Dit is een testcase”, vertelt Nadia. “Ik denk dat het mogelijkheden biedt voor mensen om op te wonen. Als ik het zelf zou kunnen customizen zou ik het helemaal prima vinden.”