Series van OPEN Rotterdam/
Rotterdam slaat water op
Rotterdam slaat als een echte spons (regen)water tijdelijk op, zodat dat water tijdens droge periodes weer gebruikt kan worden. Want ja… ‘een druppel in de winter, is goud waard in de zomer’. Presentator Florian Franken laat in een nieuwe aflevering van Droge Voeten Natte Voeten zien hoe én waar dat gebeurt in Rotterdam.
Rotterdam kampioen platte daken
Welke link heeft Rotterdam met Vaticaanstad? Florian komt erachter dat de hoeveelheid aan Rotterdamse platte daken 18km2 is, net zo groot is als heel Vaticaanstad. Maar wat kan je allemaal doen met al dat oppervlakte aan platte daken?
Onderwaterwereld
Een speciaal grasveld is ingericht in het Berg en Broekpark, voor seks en kannibalisme…, maar dan wel voor de snoeken natuurlijk. De snoeken komen jaarlijks naar het grasveld toe om zich daar voort te planten en dan gaat het er nogal ruig aan toe. Het is in Rotterdam niet de enige plek waar vissen worden geholpen om zich voort te planten. De vissentrap bij de Leuvekolk en ook het gemaal bij het Oostplein zijn ingericht om minder grote obstakels te zijn voor de verschillende soorten vissoorten. Waarbij de paling verreweg wel het meest bijzondere verhaal heeft…
Waterzuivering
Dat water ook onze grootste vijand kan zijn, laat Florian wel zien in de nieuwe aflevering van Droge Voeten Natte Voeten. Ongeveer 5000 Rotterdammers (op een bevolking van toen ±200.000) stierven tijdens vier cholera-epidemieën door vervuild water. In de tweede helft van de 19e eeuw worden de eerste singels aangelegd. Het zijn de eerste stappen in het zuiveren van water. Toch kwam ons rioolwater tot 1970 nog gewoon direct in de Nieuwe Maas terecht. Vanaf ongeveer 1970 krijgen de waterschappen de belangrijke taak om met rioolwaterzuiveringen installaties ons rioolwater op te vangen en te zuiveren voordat het geloosd werd. Florian ziet hoe dit ondergronds gebeurd onder het Dokhavenpark in Charlois.
Dijken en buitendijks wonen
In deze aflevering: 170 kilometer aan dijken en 123 straatnamen met het woord ‘dijk’ in de naam. Je mag Rotterdam gerust een ‘dijken stad’ noemen, of een dijk van een stad…? Ondanks al die dijken is het ook de stad met het hoogste aantal inwoners die ‘buitendijks’ wonen. Florian legt uit hoe dat zo gekomen is en wat de voor- en nadelen zijn van buitendijks wonen.
De oude molen vs. het moderne gemaal
In de gemeente Rotterdam zijn er nog maar zeven oude molens. Gemalen hebben tegenwoordig de functies van de molens overgenomen. Zij doen hun werk ook zonder wind en zijn een stuk efficiënter, toch is het jammer en maakt het een beetje nostalgisch. Het contrast tussen een ouderwetse molen en een modern gemaal kan haast niet groter zijn. Florian bezoekt in deze aflevering van Droge voeten, Natte Voeten de prachtige Prinsenmolen uit 1648. Molenaar Leen en zijn vrouw Nora, die al sinds 1969 in de molen wonen, ontvangen hem hartelijk.
De rivieren van Rotterdam
In de eerste aflevering van Droge Voeten, Natte Voeten kijken we naar de rivieren van Rotterdam. Naast de Nieuwe Maas, zoomen we in op De Rotte. We zien zijn toch wel beetje tegenvallende oorsprong van de veenrivier en volgen deze richting het centrum. We komen tenslotte terecht bij de archeologische opgravingen en vinden zo de sluizen die onderdeel waren van de dam in de Rotte, die Rotterdam zijn naam gaf.