Er is veel kritiek geweest op de anti-drugscampagne waarin gemeente verschillende straatnaamborden in de stad heeft geplaatst met verwijzingen naar drugsgebruik. Zo werd de Coolsingel tijdelijk omgedoopt tot de Cokesingel en werd de Emmalaan voor even de MDMA-laan. De campagne heeft het debat over de aanpak van drugscriminaliteit in Rotterdam wel aangewakkerd. Daarom organiseerde Arminius in opdracht van de gemeente het “Stadsgesprek over de impact van drugs” op dinsdagavond 15 oktober.
“Ik denk zelf dat je de wereldproblematiek zou kunnen oplossen met een goede XTC-pil”, zegt een van de aanwezigen onder luid gejuich aan het begin van de avond. Waarna hij voorstelt om een aantal wereldleiders onder invloed van XTC de geopolitieke spanning te laten bespreken. Toch worden de gesprekken naarmate de avond vordert steeds zwaarder, vooral na het betoog van Liesbeth van Schie. In juni 2023 overleed haar dochter na het nemen van twee XTC-pillen: “Het is wel belangrijk dat met name de jonge mensen bewust worden van wat er kan gebeuren.”
Meerdere sprekers
De banken en stoelen van de Arminiuskerk zijn gevuld met Rotterdammers die graag willen luisteren of zich willen mengen in het gesprek over drugs. Onder leiding van programmamaker en moderator Sanne Poot krijgt iedereen die het wil de gelegenheid om te spreken. Er zijn ook een aantal sprekers uitgenodigd. De meest voor de hand liggende is wethouder Handhaving, Pascal Lansink-Bastemeijer. Hij ziet zich aan het begin van de avond genoodzaakt om de ‘ludieke’ campagne met de drugs-straatnaamborden te verdedigen: “Het heeft wel een enorm effect gehad voor de mogelijkheid voor mij om het gesprek met de Rotterdammer aan te gaan.”
Andere sprekers zijn onder meer officier van justitie Marjolein van Eykelen, die als gebiedsofficier in Rotterdam veel weet over de drugscriminaliteit in Rotterdam. Ook socioloog Daan van der Gouwe, die onderzoek doet naar de gevolgen van drugsgebruik voor het Trimbos-instituut, weet te vertellen hoeveel en wat er in Nederland aan harddrugs wordt gebruikt.
Oplossing
Een echte constructieve oplossing voor de drugsproblematiek die, zoals veel sprekers aangeven, al zo oud als de weg naar Rome is, komt er niet. Pas tegen het einde van de avond valt het woord ‘legaliseren’ pas. N8W8 voorzitter Thys Boer stelt, onder veel applaus, voor dat het tijd is om een andere weg in te slaan en dat een repressief drugsbeleid niets heeft opgeleverd: “De afgelopen 50 jaar ‘War On Drugs’ heeft ons hier gebracht, waar we nu zijn.” Wethouder Lansink-Bastemeijer laat aan het einde van de avond weten dat de suggestie om te legaliseren wat hem betreft geen oplossing is: “Als je het hier legaliseert, blijft en gewoon een goedkope zwarte markt voor handen waar gebruikers hun drugs vandaan halen.”