Drukke dagen voor de strandwacht Hoek van Holland

Rotterdam en de rest van Nederland maakt zich op voor een mogelijke hittegolf deze week. Natuurlijk is het dan heerlijk om een verfrissende duik te nemen in de Noordzee bij Hoek van Holland. Let alleen wel goed op, want het aantal doden door verdrinking is voor het eerst in zeventien jaar gestegen. Vorig jaar verdronken 112 Nederlanders. Dat zijn er 27 meer dan een jaar eerder, dat betekent een stijging van 30 procent.

Strandwachter Dirk van Oosten merkt inderdaad dat hij en zijn collega’s vaker moeten uitrukken. “Vooral ‘s avonds als het strand minder druk wordt, zijn het vooral badgasten met een niet Nederlandse achtergrond die te ver de zee ingaan. Dat zorgt voor gevaarlijke situaties, want het lukt ze niet altijd om weer terug naar het strand te komen.”

Bezoekers moeten er rekening mee houden dat de reddingsbrigade niet 24 uur per dag aanwezig is. “Als het rustiger wordt op het strand en in de zee gaan wij er ook vandoor. Met vlaggen in de top en borden met de tekst strandwacht we/niet aanwezig, geven we aan wanneer we er zijn, maar deze signalen worden regelmatig genegeerd.” Zonaanbidders die gaan zwemmen kunnen ook zelf meehelpen om ervoor te zorgen dat het aantal verdrinkingen niet stijgt. “Altijd de raad opvolgen van de strandwacht! Wij werken ook preventief, als we zien dat iemand te ver de zee ingaat, roepen we hem of haar weer terug. Ga niet met hoge golven in de zee en let op je kinderen! We zien wel eens ouders die op het terras zitten terwijl de kinderen alleen in de zee spelen, natuurlijk letten wij op, maar dit ligt voor een deel ook bij de ouders.” Mocht je deze week verkoeling zoeken in Hoek van Holland, dan weet je in ieder geval dat je in goede handen bent. Dirk zelf werkt dit jaar 45 jaar bij de reddingsbrigade en heeft een goed team van medewerkers om zich heen. “Deze week zetten we extra veel mensen in. Dus we hebben alle boten, waterscooters en auto’s paraat om in te grijpen als het nodig is.”

OPEN Rotterdam ging eerder langs bij de opening van het zomerseizoen bij de reddingsbrigade en maakte deze reportage.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat