Duimdrop-containers dreigen te verdwijnen:

De felgekleurde Duimdrop-containers, een deel van de Rotterdammers zegt het waarschijnlijk helemaal niets, maar in sommige wijken van onze stad is het een begrip. Kinderen komen er naar toe om te spelen en voor jongvolwassenen is het jeugdsentiment. Wethouder Sven de Langen wil nieuwe initiatieven starten voor Rotterdamse kinderen en vindt het na 27 jaar tijd om afscheid te nemen van Duimdrop. Hij wil daarom de 800.000 euro subsidie die Duimdrop elk jaar krijgt afbouwen.

Duimdrop is 27 jaar geleden in het leven geroepen om in sommige wijken van de stad een verschil te maken. De meeste containers zijn op een centraal plein in de wijk neergezet. Tot dan toe was er op die pleinen vaak niets te doen en kon het voor jonge kinderen soms zelfs gevaarlijk zijn om er te spelen.

Leefbaardere wijken
Omwonenden van het Stichtseplein in Hillesluis, één van de pleinen waar een Duimdrop-container gevestigd is, vinden dat de leefbaarheid op het plein enorm verbeterd is sinds de komst van Duimdrop. In de container is elke werkdag een vrijwilliger aanwezig die ervoor zorgt dat kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 14 jaar speelgoed kunnen lenen.

In Hillesluis is dat Carmelita Cleve, die in de wijk ook wel bekend staat als ‘Mamelita’ of buurtmoeder. Ze is al jaren vrijwilliger bij Duimdrop en iedereen in de wijk kent haar. Volgens haar is het niet alleen het uitlenen van speelgoed wat het verschil maakt, maar ook een luisterend oor bieden aan de kinderen. “Ik doe dit al vijf jaar lang met zoveel plezier. Ik zie het als een soort pensioen, zonder dat ik ervoor betaald wordt. Zoveel lol heb ik erin.”

De klap kwam dan ook hard aan toen bekend werd dat de gemeente de container niet meer wilde financieren. Daarom is ze samen met alle andere Duimdrop-locaties in Rotterdam een actie begon op Instagram en TikTok. Bovendien heeft ze samen met kinderen uit de buurt spandoeken gemaakt en gaat op 4 november demonstreren op de Coolsingel voor het Stadhuis.

Nieuwe initiatieven
Reden voor het stopzetten van de subsidies is volgens wethouder Sven de Langen dat het tijd wordt voor nieuwe initiatieven die “effectiever” zijn. De 16-jarige Mohammed, die tot zijn veertiende iedere dag rondom de Duimdrop-container van Carmelita te vinden was, snapt het besluit van de wethouder niet.

“Toen ik het nieuws hoorde, moest ik bijna huilen. Duimdrop heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven en Carmelita heeft mij heel vaak geholpen. Ik ben daardoor socialer geworden. Ik vind dat de containers moeten blijven.”

10 november neemt de gemeenteraad een definitief besluit over de mogelijke sluiting van de Duimdrop-containers.