Dungeons & Dragons-fans komen maandelijks samen in Roodkapje: ‘Het spel is veel toegankelijker geworden’

Dungeons & Dragons-liefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Roodkapje. Daar is namelijk elke maand de D&D-avond. Deborah is daar vaak te vinden en speelt al vijf jaar het spel. In het rollenspel spelen de deelnemers een verzonnen verhaal dat grotendeels wordt bepaald door een gamemaster en dobbelstenen. Deborah kruipt maar wat graag in de huid van haar personage.

De woonkamer van Deborah verraadt meteen dat ze een fervent Dungeons & Dragons speler is. Zo staat er in de hoek van de kamer een ‘verfstation’ dat ze gebruikt om haar poppetjes mee te verven. “Maar ik heb ook deze bijzettafeltjes gemaakt”, vertelt ze terwijl ze die van de eettafel in de woonkamer los haalt. “Als we spelen kunnen we daar ons boek opleggen en de dobbelstenen op rollen”, zegt ze daarover.

“Het is een spel waarin je een karakter speelt. Je speelt met meerdere personen waarvan er een de Dungeon Master is. Die bepaalt waar het verhaal zich afspeelt en verzint een avontuur. Dat kan bijvoorbeeld ook van internet gedownload worden”, begint Deborah uit te leggen. Ze pakt er een boek bij. “Je speelt volgens de regels van dit handboek. Iedereen komt aan de beurt en iedereen heeft zo zijn eigen krachten en achtergrond. De spelers gaan dan acties ondernemen en of die acties lukken wordt bepaald door een dobbelsteen”, legt ze verder uit.

Ze gaat een keer per maand op de woensdagavond naar Roodkapje in het centrum van Rotterdam om daar het spel te spelen. Maandelijks komen daar zo’n 25 tot 30 spelers samen. “Het is een hele open community. Echt een community waar iedereen zichzelf kan zijn. Er zitten ook wel een hoop nerds tussen, maar ik denk niet dat dat een slecht woord is. Ik denk dat het meer gewoon mensen zijn die houden van spelletjes. Het trekt veel verschillende mensen aan. Ik denk dat je hier wel alles kan vinden”, besluit Deborah.