Dunya trots op groei Buddy to Buddy, maar er zijn nóg meer Rotterdamse buddy’s welkom

Ehabfotografie

De Rotterdamse organisatie Buddy to Buddy koppelt al een aantal jaar vluchtelingen aan Rotterdammers, om zo het isolement tegen te gaan en integratie te stimuleren. Nu zoekt de organisatie weer nieuwe vrijwilligers. En echt iedereen mag zich aanmelden: “In Rotterdam is de jongste buddy 17 jaar en de oudste in de 80”, vertelt Dunya Ressang van Buddy to Buddy in Rotterdam.

Wat begon als een kleinschalig project in Tilburg in 2015, is in 2025 uitgegroeid tot een succesvol landelijk project. In 2021 kwam Buddy to Buddy ook naar Rotterdam, toen nog onder de leiding van Ilonka de Haan. Inmiddels heeft Dunya Ressang, die zelf ooit als buddy is begonnen, het stokje samen met Nancy Duiker overgenomen.

Tegenwoordig telt Rotterdam zo’n 662 buddy’s. Deze buddy’s zijn Rotterdamse vrijwilligers die vrienden willen worden met Rotterdamse nieuwkomers. “We zijn gegaan van één persoon die het project probeerde op te zetten, naar een volledige stichting, met 30 vaste vrijwilligers, een eigen huiskamer en samenwerkingen met andere organisaties”, vertelt Ressang trots. “De sfeer wordt steeds leuker en steeds beter. We zijn nog steeds hard aan het groeien, maar ik merk dat we er minder aan moeten trekken. Dat de mensen ons steeds beter zelf beginnen te vinden.” Volgens Ressang begint het project in Rotterdam nu “echt te worden wat we voor ogen hadden”.

Het motto van de organisatie, ‘strangers are strangers, until they meet’, is in de afgelopen vier jaar niet veranderd. Met het motto bedoelt de organisatie dat zodra mensen uit verschillende culturen elkaar ontmoeten, de vooroordelen vaak verdwijnen en het juist eigenlijk heel erg leuk is. “In plaats van te discussiëren, ontmoet elkaar gewoon 1-op-1. Zie de mensen achter de groep”, legt Ressang uit. “Op die manier proberen we mensen aan elkaar te verbinden.”

De organisatie doet dit volledig neutraal. “We zijn geen hulpverlenende organisatie, geen taaltjes of crisishulp en nemen geen politieke of religieuze standpunten in. We zijn neutraal en dat is juist zo belangrijk, want zo geven we mensen oprecht de kans om open naar elkaar te staan.”

Steeds grotere groep met positieve energie
En dat lukt aardig goed: “Het gaat ongelofelijk goed in Rotterdam.” Buddy’s kunnen zich gemakkelijk via de website inschrijven. “Je vult eigenlijk een interesseformulier in en op basis daarvan gaan wij een leuke match zoeken. Hebben we die dan gevonden? Dan is er er een matchingsdiner, waar de buddy’s aan elkaar geïntroduceerd worden.” Wat de buddy’s voor leuks met elkaar in de maanden erna willen gaan doen, mogen ze helemaal zelf bepalen. “We laten los wat ze gaan doen, maar we bieden in ieder geval heel veel leuke activiteiten om samen dingen te doen.”

In Rotterdam zijn al allerlei soorten mensen aan elkaar gekoppeld. De jongste buddy in onze Maasstad is 17 jaar oud, de oudste is in de 80. “Er zijn bijvoorbeeld artsen uit het buitenland gekoppeld aan artsen uit het Erasmus MC. Of advocaten uit Syrië aan advocaten van de Rotterdamse rechtbank.”

Het project is in Rotterdam inmiddels dus al aardig van de grond, maar Ressang heeft nog genoeg plannen voor de toekomst. De voornaamste? “Dat wij er niet meer aan hoeven te trekken, maar dat het echt een community ding wordt. We zijn bijvoorbeeld in gesprek met expert-studenten die graag willen meedenken en meehelpen. Omdat zij hier tijdelijk zijn en geen Nederlands kunnen, kunnen ze niet echt als buddy meedoen, maar ze hebben wél leuke ideeën en daar kunnen wij wel wat mee doen. We vormen een steeds grotere groep met positieve energie en dat willen we nog meer.”

Wie meer wil weten over het project of al zeker weet dat hij of zij mee wil doen, kan 17 juni de infoavond bijwonen in Theater Walhalla. Na de infoavond vindt hier ook het Buddycafé plaats, een maandelijkse terugkerende open avond waar iedereen mag aansluiten.

OPEN Rotterdam maakte al eerder een reportage over het project in Rotterdam.