Duurzaamheid hot topic in festivalwereld

Op verschillende gebieden vinden duurzame ontwikkelingen plaats. De festivalwereld mindert met gebruik van plastic en in de horeca wordt circulair ondernomen. In aflevering 6 van Circulaire Stad onderzoeken wij beide sectoren. En Farzana geeft jullie weer een groene tip!

Duurzame ontwikkelingen in festival wereld
In elke sector is duurzaam worden een trend. Dit geldt ook voor de festival wereld. Het eerste festival dat ooit in het Zuiderpark plaatsvond, Metropolis, speelde als één van de eerste evenementen in op de duurzaamheidstrend. Pim Kipp, festivaldirecteur van Metropolis, staat voor Baroeg Open Air in het Zuiderpark en legt ons uit waarom duurzaamheid zo belangrijk voor hem is. Bij zowel Metropolis als bij Baroeg Open Air krijgen de bezoekers één munt per meter opgestapelde bekers. “Wij zijn eigenlijk zo’n tien jaar geleden begonnen, samen met de gemeente, om te kijken hoe we het festival zo schoon mogelijk kunnen houden, zodat zij er zo min mogelijk werk aan hebben en wij een zo schoon mogelijk veld hebben. Toen begonnen wij met het inzamelen van de plastic bekers”, aldus Pim. Ook de Pleinbioscoop ziet de duurzaamheidstrend elk jaar groter worden. “Ik denk dat het noodzakelijk is om na te denken over materialen en hergebruiken”, vertelt festivaldirecteur Joost Maaskant. “Wij gebruiken bij de Pleinbioscoop statiegeldbekers. Dat zijn hard plastic bekers die wij hergebruiken. Bezoekers betalen voor de beker en krijgen als zij de beker terug brengen hun geld terug.”

Groen eten, groen koken, groen ondernemen
In de horeca begint duurzaam worden ook belangrijk te worden. “Als je tien jaar geleden iets riep over duurzaamheid of circulariteit, dan had niet iedereen er wat mee. En als je er wel iets mee deed, dan was je heel onderscheidend”, vertelt Robert Melaard van Gastvrij Rotterdam. “Tegenwoordig onderscheid je jezelf vooral als je er niks mee doet.” Deze ontwikkeling in de horecawereld is zeker te zien. Wij gingen langs bij pop-up restaurant The Green House. Een voorloper van een echt circulair pop-up restaurant. Samen met horecawerknemer Bart maakt Farzana “circulair Rotterdams haven-ijs”.

Afval is goud waard
Afval weggooien hoeft niet altijd! In plaats van weggooien kan je er ook iets moois van maken, wat ook nog eens bruikbaar is en mooi staat in huis. Farzana geeft een voorbeeld. Ze gaat upcyclen met blikjes frisdrank en een wijnfles.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter