Een jaar sinds de opleving van het Israël/Palestina conflict: Rotterdam liet zijn stem horen

Het is een jaar geleden dat Hamas het Supernova-muziekfestival in Israël aanviel. Deze gebeurtenis leidde tot de hernieuwing van de oorlog tussen Israël en Palestina die tot op de dag van vandaag nog steeds bezig is. Het was een jaar waarin veel verschrikkelijke dingen gebeurden en veel Rotterdammers hun stem lieten horen.

Aboutaleb weigerde de Israëlische vlag te hijsen

Burgemeester Aboutaleb zorgde voor ophef toen hij weigerde de Israëlische vlag te hijsen op het stadhuis. In plaats daarvan hing hij de Rotterdamse vlag halfstok om de omgekomen slachtoffers te herdenken. In een brief aan de gemeenteraad lichtte hij zijn keuze toe.

Protest Stationsplein

Na het dodelijke bombardement op een ziekenhuis in Gaza-stad, verzamelde zich een grote groep pro-Palestina demonstranten op het Stationsplein voor Rotterdam Centraal.

Manifestatie Binnenrotte

Een paar dagen later organiseerde Rotterdam voor Gaza een manifestatie op de Binnenrotte.

Hoe ga je om met oorlogsbeelden op je feed?

Op social media gingen veel nare oorlogsbeelden rond die zomaar bij iedereen op zijn feed voorbij kwamen. OPEN Rotterdam vroeg aan de Rotterdammers hoe zij daarmee omgingen.

De webshop van Anita en Ibrahim

Rotterdammers Anita en Ibrahim lieten zien dat je ook op een kleine manier Palestina kan steunen. Vanuit hun huis in Hillegersberg-Schiebroek helpen ze Palestina door middel van een webshop. Met de verkoop van 100% Palestijnse producten hopen ze plaatselijke ondernemers in deze tijden een handje te helpen.

Experts over het Israël/Palestina conflict

Het conflict tussen Israël en Palestina gaat al jaren terug en is voor veel mensen verwarrend. Daarom verzamelde OPEN Rotterdam vragen over dit conflict en maakte een video met drie Rotterdamse experts die de situatie toelichtten.

Nationale Dodenherdenking

Tijdens de Nationale Dodenherdenking stonden veel Rotterdammers stil bij de genocide die gaande is in Gaza. Zo was er op de begraafplaats in Crooswijk de Dodenherdenking en in het Hiphophuis een Nakba Herdenking.

Erasmus Universteit studenten in opstand

Voor de studenten van de Erasmus Universiteit was de maat vol. Ze wilden dat de universiteit zijn banden met de Israëlische universiteit verbrak. Ze organiseerden meerdere acties waaronder een walk-out en een kampeeractie op de campus.

Hamas-tunnel van Israëlisch-Nederlandse kunstenaar

Israëlisch-Nederlandse kunstenaar Rachel Meijler maakte een replica van een Hamas-tunnel in Rotterdam. Met dit kunstproject wilde hij aandacht vragen voor de gegijzelde Israëliërs als gevolg van de oorlog in Gaza en bezoekers laten ervaren hoe het is om in de door Hamas gebouwde tunnels te lopen.