Een ode aan het Noordereiland

Het Noordereiland is een bijzondere plek in Rotterdam. Dat vonden Peter Bakker en Woes Ploum ook. Ze hebben een boek en een nummer geschreven over het eiland.

Peter Bakker groeide op aan de Van Der Takstraat. Dit was één van de drukste straten van Rotterdam. Toen de Van Brienenoordbrug en de Maastunnel nog niet bestonden, was dit de verbindingsweg van noord naar zuid. Peters vader was eigenaar van een slijterij in de Van Der Takstraat en zijn gezin woonde boven de winkel. Peter woonde er 22 jaar tot het gezin in 1972 verhuisde naar Ommoord. Hij heeft een boek geschreven vol anekdotes over zijn jeugd: “Dat boek ben ik gaan schrijven, omdat mijn kleinzoon toch wel eens wat aan mij begon te vragen. Daarvoor waren het mijn dochters. Die bleven toch wel heel belangstellend vragen naar het verleden”.

Woes Ploum woont sinds een jaar op het Noordereiland. Hij is verliefde geworden op het bijzondere plekje op Rotterdam-Zuid en besloot een liedje te schrijven: “Het is een soort ode aan het Noordereiland. We zijn hier komen wonen en ik dacht een soort cadeau voor mezelf en de mensen hier te maken”.

Het liedje en het boek heten Dorp in de Rivier. Dit is geen toeval. Woes heeft zich laten inspireren door het boek van Peter.

Bekijk hieronder onze reportage en de clip van Woes.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter