Een ode aan winkelstraat Vlietlaan: ‘Het is er echt op vooruit gegaan’

Een straat met veel speciaalzaken en een dorps karakter. Zo omschrijven de ondernemers en bezoekers de Vlietlaan in Kralingen. In de nieuwe serie ‘Een ode aan de winkelstraat’ zijn we deze keer op de Vlietlaan, een plek die hoort bij zowel het oude als het nieuwe Kralingen-West.

“Het is zo’n lekkere brede straat, er komen ook mensen uit meerdere wijken hier”, vertelt ondernemer Gaby Jansen. Hij heeft al jaren een kledingzaak midden in de straat zitten en weet als geen ander hoe het reilen en zeilen hier gaat. Door de tramhalte voor de deur zijn er steeds meer mensen uit bijvoorbeeld Ommoord en Crooswijk te vinden. Dat zorgt niet alleen voor wat meer drukte, maar ook voor nog meer klanten.

Activiteiten
“Toen ik hier meer dan twintig jaar geleden kwam wonen, was dit er allemaal niet”, vertelt een voorbijganger. “Op de hoek was een kraakpand helemaal dichtgetimmerd, dat zag er niet uit. Maar nu is hier ineens een hele winkelstraat.” Een goede verbetering vindt hij dat zeker. Een andere vrouw is het met hem eens. “Vroeger had je hier veel leegstand en winkels waar nooit mensen kwamen. Het is er echt op vooruit gegaan.”

Nieuwkomer Sezar Cankurtaran, de slager op de hoek van de Vlietlaan, is blij met zijn plek in de straat. “Jaren geleden stond dit pand op de hoek leeg en het trok mij gelijk aan. Ik begon er in coronatijd en nu zitten we er nog steeds.” Ook al mogen er wat betreft hem nog meer markten of gezamenlijke activiteiten met de bewoners en winkeliers komen, weggaan van deze plek gaat hij voorlopig zeker niet.