Een reis door de geschiedenis en de toekomst van Rotterdam in Maritiem Museum

Studio Marleen Bos

In het Maritiem Museum Rotterdam kan sinds deze week het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam en de haven worden ontdekt. In de nieuwe tentoonstelling ‘Bestemming Havenstad’ nemen verschillende Rotterdammers de bezoekers mee in hun verhalen over diverse plekken in de stad.

De tentoonstelling is een reis door de tijd, die laat zien dat stad en haven elkaar beïnvloeden. “Bezoekers maken echt een reis. Ze komen de tentoonstelling binnen via metropoortjes en reizen dan via het centrum naar Rotterdam-Zuid, via Pernis en de Maasvlakte naar de toekomst”, vertelt een woordvoerder van het Maritiem Museum. “Alle haltes hebben een geheel eigen thema. Van een halte met allerlei schilderijen tot geschiedenisverhalen tot allerlei dingen die we van vroeger hebben gevonden. Het is heel afwisselend en leuk voor jong en oud.”

De tentoonstelling beslaat een complete verdieping van het Maritiem Museum, waardoor dit één van de grootste tentoonstellingen is die het museum ooit realiseerde. Op de open vloer zijn de virtuele metrostations Rotte, Leuvehaven, Feijenoord, Heijplaat, Pernis, Maasvlakte en Horizon te vinden. In die laatste stop kom je meer te weten over de toekomst van de haven. “Maar in de tentoonstelling bespreken we ook maatschappelijke vraagstukken, zoals de slavernij, want dat hoort ook bij de geschiedenis van Rotterdam en dat mogen we niet uit de weg gaan.”

Samenwerking met Havenbedrijf Rotterdam
Voor de tentoonstelling heeft het Maritiem Museum samengewerkt met Havenbedrijf Rotterdam. “Het Havenbedrijf viert dit jaar zijn 90e verjaardag en wil graag iets terugdoen voor de stad. De nieuwe tentoonstelling toont dat stad en haven onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Zowel in verleden, heden als in de toekomst”, vertelt Allard Castelein, president-directeur van het Havenbedrijf. “Ook vandaag de dag is de Rotterdamse haven van groot belang voor de stad.”