Een terugblik op het jaar 2022: ‘Dat die mensen dat hebben moeten meemaken’

Volgende week zitten we alweer in het nieuwe jaar en daarom is het nu een goed moment om terug te blikken. Want wat is de Rotterdammer het meest bijgebleven afgelopen jaar? Wij gingen de straat op.

Ja, het is alweer zo ver: 2022 zit er alweer bijna op. En wat is er veel gebeurd dit jaar, alleen binnen Rotterdam al: de stad ving Oekraïense vluchtelingen op, Leefbaar Rotterdam werd de grootste tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en kinderen tussen de 4 en 12 jaar kregen gratis ov. En daarmee had Rotterdam de primeur.

Landelijk gebeurde er ook genoeg: de laatste lockdown van corona was afgelopen, de prijzen stegen en we kregen te maken met een nog lopende energiecrisis. Een makkelijk jaar was het dus niet altijd, ook voor de Rotterdammer. Vooral de crisis in Oekraïne is veel bijgebleven: “Het is een heel spijtige zaak. Dat mensen dat hebben moeten meemaken”, vertelt een voorbijganger. “Iemand die ik ken vangt ook twee Oekraïense meisjes op, dus het komt gewoon super voorbij”, vertelt een ander.