De zon schijnt volop tijdens de maand mei en dus zijn de eendagsvliegen er als de kippen bij. Je zou zeggen dat deze insecten niet langer dan één dag leven, maar niets is minder waar. Als larve leven eendagsvliegen wel een jaar of zelfs langer, onder water. In de maandelijkse rubriek WildNieuws Rotterdam gaan de tweelingbroers en biologen Kevin en Marvin Groen met schepnet op pad om onderzoek te doen naar dit kleine diertje.
Ze beginnen in buurtschap De Kandelaar aan de rand van Rotterdam. Een natuurgebied dat bij Overschie hoort. “We gaan hier op zoek”, begint Marvin enthousiast. “Het is 2025 en dit jaar staat in het teken van de eendagsvlieg. De vlieg wordt ook wel de meivlieg genoemd”, vertelt Kevin langs de kant van de sloot. Hij gaat met zijn schepnet over de bodem van het water om te kijken wat er allemaal onder water leeft. “We hebben een larve van de eendagsvlieg te pakken”, zegt Marvin terwijl Kevin zijn schepnet uitschudt. “Je zou het niet zeggen bij een eendagsvlieg, maar die larve kan dus onder water veel langer leven. Soms wel meer dan een jaar”, zegt Kevin.
De term eendagsvlieg komt dan ook vooral omdat het beestje eenmaal als vlieg, niet lang meer te leven heeft. “De eendagsvlieg staat erom bekend dat ze als larve uitsluipt en daar komt dan een soort insect met twee vleugels uit, net zoals een rups in een vlinder verandert zeg maar. Maar bij een eendagsvlieg heet dat het sub-imago en gaat hij daarna nog een keer vervellen en dan komt pas het imago eruit: weer een insect met twee vleugels. De eendagsvlieg is daar heel uniek en cool in”, legt Marvin de levensloop van de eendagsvlieg uit. “Het grappige is dat hij dan geen monddelen meer heeft en ook geen spijsverteringskanaal”, vult Kevin aan. “Als hij dan dus op dat stadium is aangekomen, kan hij niet meer eten en daarom leeft hij zo kort”, besluit Kevin.