Eerste bewonersgedicht voor gevel in IJsselmonde bekend

Uit 23 gedichten is het gedicht van Ria Rippen uit Hordijkerveld uitgekozen op de gevel op de hoek Emelissedijk en Ruimersdijk geschilderd te worden. Dit in combinatie met een muurschildering van kunstenaar Ricardo van Zwol!

Ria reageerde verrast en gaf aan enorm nieuwsgierig te zijn naar de andere inzendingen. Echter is dit niet de eerste keer dat Ria schrijft, want zelf publiceerde ze namelijk een bundel met, zoals zij het zelf omschrijft: “korte, gruwelijke verhalen”. Dit deed ze via de Rotterdamse Kunststichting in de Sonde Reeks in 1977.

Door de vele mooie inzendingen was het lastig beslissen voor de juryleden. Toch viel de keuze op het gedicht van Ria: “Wij vonden dit gedicht, dat uit maar één zin bestaat, poëtisch en aansprekend, herkenbaar. Het benoemt verschillende soorten bewoners, in de wijk, met een verrassende wending na de opsomming van soorten bewoners”. Jurylid Jiske Foppe van Stichting Zoek naar Schittering, spreekt namens alle juryleden wanneer ze het volgende uitlegt: “Een mooie alliteratie, met al die d’s aan het begin van de woorden. Het is sfeervol en brengt je op een bijna rustgevende manier naar het eind van het gedicht. Je waait zelf een beetje mee. Het is beeldend geschreven, wat goed past bij de combinatie met een muurschildering”.

Het gedicht van Ria Rippen:
Hier wonen de denker,
de doener, de dichter, de drammer
en degene die ziet hoe
de pluisjes van de paardenbloem
zomaar meegaan met de wind.

Vanwege de weersomstandigheden is besloten alle drie de gevelgedichten pas in maart of april 2021 op de gevels te schilderen. Als eerste wordt Ria’s gedicht aangebracht, zodra het weer het toelaat. Ook andere bewoners kunnen nog tot 1 december onderwerpen aandragen en meedenken over de volgende twee gevelgedichten.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat