Eerste diabetes Minimarathon haalt 176.901 euro op

In Het Park aan de Euromast werd afgelopen zaterdag de eerste New York Minimarathon van Rotterdam gehouden door het diabetesfonds. Doel was om geld in te zamelen voor het bestrijden van diabetes. Er werd 176.901 euro opgehaald.

Met als naam Team Brooklyn deden de familie en vrienden van de driejarige Brooklyn mee aan de sponsorloop. Brooklyn heeft diabetes type 1, wat betekent dat het niet door een ongezonde levensstijl komt en er dus eigenlijk niet veel aan te doen is. Voor zowel type 1 als 2 is er nog geen behandeling die genezing mogelijk maakt, waardoor Brooklyn constant gemonitord moet worden om te kijken of haar bloedsuikerwaarden nog stabiel zijn, zo niet dan moet er insuline gespoten worden.

“Vannacht sliep ze bij oma, maar ik wordt ’s nachts eigenlijk vanzelf wakker op de momenten dat ik normaal gesproken haar bloedwaarden ga opmeten. Ik doe dat twee keer per nacht.’’, vertelt Caroline Marcus, de moeder van Brooklyn. ‘’Eigenlijk staat ons hele leven op zijn kop sinds ze de diagnose heeft gekregen.’’

De New York Minimarathon is een initiatief van het Diabetesfonds. Volgens Hanneke Dessing, algemeen directeur van het Diabetesfonds, is er bewust gekozen voor een hardloopwedstrijd. “Bewegen is natuurlijk iets wat we heel erg stimuleren, want dat is goed voor mensen met diabetes, maar ook voor mensen die nog geen diabetes hebben. Nou hoeft niet iedereen een marathon te lopen, maar we willen wel mensen in beweging brengen.”

Het opgehaalde geld wordt gebruikt voor onderzoek, want “we zijn al wel een heel eind op weg naar genezing’’, zegt Dessing. “De afgelopen jaren is er enorm veel geïnvesteerd in onderzoek om de oorzaken van diabetes (met name type 1) te vinden. We investeren op dit moment in een heel groot onderzoek, samen met vele andere partijen, om snel dichter bij die oplossing te komen en we verwachten dat we met een jaar of vijf de eerste ‘trial’ met mensen kunnen doen.We weten inmiddels ook dat het een complexe ziekte is. Er zijn heel veel factoren die een rol spelen, dus vaak als je een route hebt verkend dan moet je ook nog de andere route verkennen. Het zijn als het ware allemaal puzzelstukjes die in elkaar moeten vallen en voor elk van die stukjes is geld nodig.’’ aldus Dessing.

Het is de bedoeling dat de New York Minimarathon jaarlijks gehouden gaat worden.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter