Eerste editie North Sea Gipsy in Hoek van Holland

Organisator Jurgen Beumer is gek op de zigeunercultuur. Ieder jaar gaat hij naar een gipsy festival in Frankrijk. Die sfeer wilde hij ook naar Nederland halen. Zo werd North sea Gipsy geboren.

Op het festival bij Fort 1881 konden de bezoekers genieten van live muziek en een circus. De zigeuners hebben vaak te maken met vooroordelen. Daar wilde Jurgen ook wat aan doen. In Fort 1881 is een tentoonstelling te zien over de Sinti en de Roma’s door de jaren heen. Beike Steinbach van O Lungo Drom (een lange weg) heeft de tentoonstelling samengesteld. Op de banners is te zien hoe de Sinti en Roma eeuwen lang te maken hebben gehad met discriminatie. In de Tweede Wereldoorlog zijn er duizenden zigeuners afgevoerd. De ouders van Beike hebben ook in meerdere concentratiekampen gezeten. Haar moeder kwam zeer beschadigd uit de oorlog. Dit heeft Beike ook beschadigd. Zij vindt dat de zigeuners een vergeten groep zijn in de oorlog en daar wil ze verandering in brengen. Op het kamp waar ze woont is in 2007 nog een inval geweest. Dit heeft grote impact op Beike en haar dochter gehad.

Jurgen heeft een enorme liefde voor de cultuur. “Misschien ben ik in een vorig leven wel een zigeuner geweest.” Van die liefde hebben de bezoekers nu ook kunnen genieten. In het circus waren allemaal verschillende acts te zien. Van een trapeze act tot een heel bijzondere geit die kon lopen op een ton.