Eerste (gratis) rechtshulpwinkel Beijerlandselaan moet toegankelijk aanspreekpunt worden

Aan de Beijerlandselaan opende donderdagmiddag de eerste rechtswinkel van Stichting Je Goed Recht. Deze stichting helpt mensen met gratis rechtshulpverlening voor bijvoorbeeld je boete of als je problemen hebt op je werk. Vele Rotterdammers hebben hier de afgelopen jaren al baat bij gehad. 

“We doen dit op 11 inspreekuren door de stad”, vertelt Carlijn Vervoort. Zij is directeur van Stichting Je Goed Recht. “Van Ommoord tot Oud-Mathenesse en van het Oude Noorden tot de Beverwaard en alles ertussenin.” De stichting merkt dat er behoefte is aan een vast punt in de stad: “Toen we aan het verhuizen waren kwamen mensen al binnen.”

Masterstudent Rana is één van de rechtshulpverleners binnen de stichting: “Opluchting. Dat is de reactie die het meest voorkomt. Ze krijgen een antwoord waar ze misschien al maanden op wachten.” Rana vertelt dat de meeste mensen komen voor advies voor extra toeslagen waar ze recht op hebben: “Maar dat durven ze dan niet te vragen.”

Carlijn: “Het is best wel druk bij ons op de spreekuren. We merken wel dat er een stijgende lijn in zit van mensen die hulp nodig hebben.” Zij benoemt onder andere dat het leven ingewikkelder is geworden: “Dat er systemen zijn waar mensen niet tegen opgewassen zijn.”