Eerste leeszaal in Rotterdam-West viert tienjarig jubileum en blijkt onmisbaar

Leeszaal West, aan het Rijnhoutplein in het Rotterdamse centrum, bestaat al tien jaar in de wijk. Een jubileum, en dat wordt gevierd met een ontbijtje met tientallen vrijwilligers en buurtgenoten. De vervanger van de stadsbibliotheek is inmiddels een ijkpunt in de buurt geworden.

“Het is mooi om er al tien jaar onderdeel van te mogen zijn”, zegt Joke van der Zwaard. Zij richtte destijds samen met iemand anders de bibliotheek op. De buurtplekken van de Centrale Bibliotheek werden geschrapt en ondanks protesten van de bewoners, ging ook de vestiging in haar wijk weg. “Dus toen dachten we, laten we kijken wat we zelf kunnen doen. We hebben geen geld ervoor, althans niet zoveel als een echte bibliotheek natuurlijk.

Ontmoetingsplek
Inmiddels is de plek uitgegroeid tot een heus cultuurcentrum, naast natuurlijk de duizenden boeken die in de zaal én opslag staan. Nieuwkomers kunnen er de taal beter leren, er zijn poëzieavonden en nog veel meer. “Het hoort echt bij de wijk, ik zou niet weten wat we er eigenlijk zonder zouden moeten”, zegt Martin de Reuver.