Eerste provinciale Circulair Loket geopend in BlueCity: ‘Plek waar ondernemers terechtkunnen’

Marlon Velvis

De Week van de Circulaire Economie werd in Bluecity, Rotterdam afgetrapt met een primeur: de opening van het eerste provinciale Circulair Loket van Nederland. Dit loket, opgezet door de provincie Zuid-Holland, helpt ondernemers met vragen over regels, vergunningen en andere obstakels bij circulair ondernemen. Het initiatief bouwt voort op het succes van het Rotterdamse Circulair Loket en moet nu ondernemers uit de hele provincie ondersteunen.

Jente de Vries liep er vier jaar geleden zelf tegenaan: circulair ondernemen klinkt mooi, maar zodra je aan de slag wilt, kom je in een wirwar van regels terecht. “Ik dacht: we verzamelen wat koffiedik en rijden het uit over het land. Maar dat bleek allesbehalve eenvoudig”, vertelt ze.

Handvaten
Als ondernemer bij RotterZwam kwam ze erachter hoe ingewikkeld afvalwetgeving kan zijn. “We hadden geen idee welke vergunningen we nodig hadden en bij welke overheden we moesten aankloppen.”

Daarom kwam er in Rotterdam een Circulair Loket. En nu, met Jente inmiddels werkzaam bij de provincie Zuid-Holland, wordt dat concept opgeschaald. “Veel ondernemers lopen tegen dezelfde problemen aan. Dit loket geeft hen de handvatten om sneller aan de slag te kunnen.”

Voor ondernemers zoals Peter Scheer van SEMiLLA Sanitations maakt dat een wereld van verschil. Hij liep tegen dezelfde problemen aan en wist niet welke stappen hij moest zetten om zijn innovatie verder te brengen. “Het Circulair Loket heeft me geholpen met een roadmap voor de juiste vergunningen. Zonder hen was ik misschien wel gestopt”, vertelt hij.

Breder dan Rotterdam
De officiële opening werd uitgevoerd door Meindert Stolk, gedeputeerde van de provincie voor Economie en Innovatie. “Je merkt dat heel veel ondernemers wel iets willen en vaak ook de techniek in huis hebben. Maar als het gaat om vergunningen en regelgeving, dan weten ze vaak niet waar ze moeten beginnen”, zegt hij. “Met dit loket krijgen ze een plek waar ze terechtkunnen met al hun vragen.”

Hij hoopt dat dit loket niet alleen in Zuid-Holland impact heeft: “Dit zou zomaar een voorbeeld kunnen zijn voor andere provincies. Als we kennis en ervaring delen, kunnen we circulair ondernemen in heel Nederland vooruit helpen.”