‘Eftelinggevoel’ in IJsselmonde door lichtgevende planten in Park van Morgen

In het Park van Morgen bij de Reyerdijk in IJsselmonde werd zaterdag tijdens de Nacht van de Nacht een nieuw verlichtingssysteem gepresenteerd. Het park maakt gebruik van planten om sfeerverlichting te creëren en geeft een droomvlucht gevoel. Bezoekers van het park liepen over een pad dat omringd is door licht dat wordt opgewekt door een fotosyntheseproces.

Het idee om een park te creëren dat gebruik maakt van plantenenergie, komt van ontwerper Ermi van Oers, die deze technologie ontdekte tijdens haar studie aan de Willem de Kooning Academie. Ze besloot dit toe te passen op een groter project. “Ik hoorde van deze technologie en ik dacht wauw, maar dit? Waarom zien we dit nog niet? Waarom passen we dit nog niet toe? Het is zo bijzonder en zo belangrijk”, vertelt Ermi

Paulien van Straten van Plant-e legt uit: “Planten produceren tijdens fotosynthese organisch materiaal, waarvan een deel in de bodem belandt. Bacteriën breken dit materiaal af, en in dat proces komen elektronen vrij. Door speciale elektroden in de grond kunnen wij deze elektronen opvangen en er stroom van maken.” De technologie biedt nog geen energie voor straatlantaarns, maar wel voor kleine LED-verlichting en sensoren.

Buurtbewoners zijn ook te spreken over de nieuwe verlichting: “Ik hou van de natuur en ik heb ik het park zien ontstaan. Er was veel begroeiing en toen zijn er huizen gebouwd. Hier was veel protest tegen. Een beetje als pleister op de wond hebben ze toen dit park aangelegd.” De bewoner, met een warme chocomelk in de hand, vervolgt: “Hele mooie ontwikkeling. Als dit verder gespecialiseerd zou kunnen worden, zou het misschien een prachtige bijdrage zijn in de verlichting van de stad.”

Ermi hoopt dat het park een voorbeeld is van hoe steden duurzaamheid kunnen omarmen en tegelijkertijd een veilige en sfeervolle plek voor bewoners kunnen creëren. “De toekomstdroom is dat we het Amazoneregenwoud niet meer gaan kappen, maar het wordt eigenlijk bijna letterlijk een powerplant. We gaan ervoor zorgen, we gaan nog meer bomen planten”, voegt Ermie er aan toe.