Wanneer je de politieke sandwichborden in de stad ziet, weet je één ding zeker: de politieke verkiezingscampagnes zijn begonnen. Op deze manier proberen politieke partijen de kiezer te overtuigen om op hen te stemmen. Toch is niet iedereen hier enthousiast over. De sandwichborden zouden eindigen als zwerfafval en daarmee milieuvervuilend zijn. Ook burgemeester Aboutaleb denkt dat het mogelijk tijd is voor nieuwe campagnestrategieën: “Wij moeten het goede voorbeeld geven.”
Het is een wikken en wegen tussen de voors en tegens van het sandwichbord. Enerzijds zijn deze reclame op de borden voor politieke partijen een cruciaal onderdeel van hun verkiezingscampagne. Anderzijds zorgt het wel voor zwerfafval. In een debat in de gemeenteraad op 7 september waren de meningen uiteenlopend.
Tim de Haan (D66) diende een motie in naar aanleiding van een brief van Zwerfie Rotterdam. De Haan pleit voor het schrappen van de sandwichborden ten behoeve van het milieu en straatbeeld. Ook andere politici onderstrepen deze gedachte. Kritiek volgt uiteindelijk op een aantal punten. Zo zouden die sandwichborden de politiek echt de wijk in krijgen en mensen kennis laten maken met de politici. Daarnaast vrezen mensen voor de stemopkomst als de sandwichborden verdwijnen. Ook zouden deze borden bij de verkiezingscampagne ‘horen’. “Campagne is een feest”, zegt bijvoorbeeld Ellen Verkoelen (50PLUS). Zij vindt dat die borden echt onderdeel uitmaken van de verkiezingscampagne.
Voorstanders van de motie zijn Volt en de ChristenUnie. Zo vindt Segers-Hoogendoorn (CU) het een ‘risicovol plan’, maar vindt hij dat de politiek ‘voorloper moet zijn’. Ook Aboutaleb voorziet de motie van een positief advies. Wel heeft De Haan de motie ingetrokken, omdat hij het opnieuw wil inleveren met een alternatieve oplossing. Hiermee doelt hij op de vrije plakplaatsen in de stad. Dit idee werd door politici aangedragen tijdens het debat en leek De Haan een goed idee om op te nemen in de motie. Mochten deze vrije plakplaatsen na onderzoek mogelijk een succesvol initiatief zijn, kan de motie misschien op meer aanhang rekenen.
Rotterdam is één van de weinige gemeentes waar de sandwichborden van politieke partijen zijn toegestaan.https://t.co/LgKaE4cvtc
— AD Rotterdams Dagblad (@RDStad) September 1, 2023