Elektriciteitshuisjes in Ommoord worden omgetoverd tot kunstwerken

Je kent ze wel, die groene huisjes in het straatbeeld van Rotterdam. Niet per se een mooi gezicht. De Kruidenbuurt zet kunstenares Ivonne van den Nieuwendijk in om de huisjes te beschilderen. En ook voor kinderen van basisschool de Horizon is een rol weggelegd in de metamorfose van de elektriciteitshuisjes.

De opdracht voor kinderen was duidelijk. Teken een fantasie-insect op een blaadje. Ivonne verwerkt de tekeningen in haar schilderwerk. “Ik heb hier stapels met tekeningen en ik haal de meest extraverte figuurtjes eruit. Die teken ik na op de grote kruidenbladeren”, vertelt Ivonne.

Drie huisjes
“Ik ben gevraagd de drie huisjes te beschilderen”, zegt de kunstenares. “Dus ik heb ook drie ontwerpen gemaakt. Zo heb je een kruidenkastje waar allerlei planten in staan, een huisje beschilderd met kruidenbladeren met de insecten van de kinderen en ik schilder een huisje helemaal weg in de omgeving van de natuur.”

Het project is gerealiseerd vanuit de bewonersorganisatie van de Kruidenbuurt. “Er zijn drie huisjes in de Kruidenbuurt die we beschilderen. Het geeft iets positiefs aan de wijk. Bewoners zien een mooie schildering in plaats van een vies groen elektriciteit huisje”, aldus Bernard van de bewonersorganisatie.