Elke maandag speciale zomerprogrammering: deze week Shortdoc Rotterdam is vele Dorpen

De zomer vliegt voorbij. De afgelopen zomerweken is er elke maandag een speciale zomerprogrammering op OPEN Rotterdam TV. We zenden de mooiste programma’s van het afgelopen jaar uit. Ook deze week de bijzondere shortdoc; Rotterdam is vele dorpen. 

Geschiedenis Rotterdamse dorpen
Rotterdam is meer dan het centrum en de wijken eromheen – bij de gemeente Rotterdam horen ook dorpen als Rozenburg, Pernis en Hoek van Holland. Sterker nog: ook veel stadswijken, zoals Delfshaven, Overschie, Kralingen, Ijsselmonde, Katendrecht en Charlois waren vroeger zelfstandige dorpen. Historicus Ferrie Weeda duikt samen met filmmaker Toto Kersten voor Rotterdam is Vele dorpen in die vaak nog deels een eigen identiteit van de dorpen. Hoe zit het met het lokaal historisch besef?

Rotterdam werd groot door de dorpen die het opslokte. Dat kwam door de haven. Al vanaf 1870 was er dringend behoefte aan ruimte om de haven uit te breiden én alle arbeiders te huisvesten. Toen het stadhuis gebouwd werd, 100 jaar geleden, besefte het stadsbestuur dat Rotterdam afhankelijk was van de geannexeerde dorpen. Daarom werden de stadswapens van de ooit zelfstandige dorpen opgenomen in de gevel.