Elvin, Sadie en Lara zien en zijn zelf de verandering na Black Lives Matter-protest

Bijna een jaar na de BLM-protesten op de Erasmusbrug blikt mede-organisator van het protest Elvin Rigters terug op de gebeurtenis. Volgens hem heeft het protest onder andere teweeggebracht dat er meer kennis is over het onderwerp. Uit het protest kwam zelfs het Rotterdamse platform over racisme en demonstratie van Sadie Wong-sie-kwie en Lara de Vleesschouwer voort.

“Ik weet dat er dingen veranderd zijn, maar je moet ze kunnen zien”, vertelt Elvin Rigters. Elvin is onderdeel van Kick Out Zwarte Piet en stelde zich recent verkiesbaar voor Nida, tijdens de landelijke verkiezingen. Vorig jaar organiseerde hij het Black Lives Matter Protest op de Erasmusbrug. “Alleen al de taal – hoe er over racisme gesproken wordt – is veranderd. Maar ook de kennis. Bijvoorbeeld met politiegeweld. We kunnen nu veel beter duiden wat er fout gaat en wat er anders moet. Eerst was dat vooral een gevoel. We hadden niet echt de taal om dingen concreet te benoemen.”

Als gevolg van de protesten zijn er tientallen initiatieven ontstaan in Rotterdam, waaronder Rasioneel.nl, een online platform waarop uitlegvideo’s worden vertoond over racisme. Ook bij dit platform staat kennis centraal. “We wilden het scala aan wetenschappelijke onderzoek en onderzoeksrapporten toegankelijk maken voor een breed publiek en ook toepassen op de Nederlandse context”, vertelt oprichter van het platform Sadie Wong-sie-kwie. Zij en medeoprichter Lara de Vleesschouwer misten in het debat dat volgde na de demonstratie een rationele en wetenschappelijke toon. Met Rasioneel proberen ze mensen die kennis te bieden.