Series van OPEN Rotterdam/
En nu wij!?

Rotterdam is, op zijn zachtst gezegd, een multiculturele samenleving. Decennia lang weten mensen uit andere landen de Maasstad te vinden als nieuwe haven. Hun kinderen hebben roots in Suriname, Kaapverdië, Italië, Nederlandse Antillen en nog veel meer landen, maar wat zijn zij? Bovenal Rotterdammers, maar nog steeds moet de vraag worden beantwoord: waar kom je écht vandaan? In de achtdelige podcastserie En Nu Wij!? praat tweede generatie Rotterdammer Sherill Samson met stadsgenoten en generatiegenoten van verschillende afkomsten en leeftijden. Wat delen zij en wat zijn grote verschillen?

Afl. 8: Vanessa en Randall van stichting Stem Zonder Gezicht

In de laatste aflevering van En Nu Wij?! zijn te gast: Vanessa Umboh oprichter van stichting Stem Zonder gezicht. Een stichting die zich inzet voor kinderen die in armoede opgroeien in Rotterdam. Randall Vyent is er ook, functionaris gegevensbescherming. Vanessa heeft roots in Indonesië en die van Randall liggen in Suriname.

Hoe verschillend ook, wat Vanessa en Randall delen is een sterke band met de familie in land van hun ouders. “Ja, die brieven op dat blauwe papier,” zegt Vanessa en Randall vult aan: “Maakten jullie ook bandjes? Dat deden wij wel, wat wilden we oma vertellen?” Wat vinden zij belangrijk om door te geven?

Afl 7: Goudsmid Imane en docent Ruben: ‘Mijn vader zei bijna dagelijks dat je iets moet bereiken in het leven’

Imane Drouka is goudsmid en tweede generatie Rotterdammer met roots in Marokko, ze zit aan tafel met docent Nederlands en wijkraadslid in de Afrikaanderwijk Ruben Arnhem. De ouders van Imane vond het heel belangrijk dat ze ging studeren. “Mijn vader heeft zelf niet gestudeerd, dus die heeft dat altijd benadrukt. Hij zei bijna dagelijks dat je iets moet bereiken in je leven.” Ruben komt uit een ondernemersfamilie, hij heeft ook even een kapsalon gerund, maar dat bleek niets voor hem. Hij ging naar de toneelschool. “De vraag was wel, ga je nog iets anders studeren?” En dat deed hij ook. “Ik heb ook nog communicatie gedaan en dat was goed.”

Afl 6: Juri Lalajants: ‘Zelfs de hoogste cijfers waren soms niet goed genoeg’

Juri Lalajants werkt als social media-adviseur bij de Rijksoverheid. In zijn jeugd voelde hij veel druk om goed te presteren. Zelfs hoge cijfers waren soms niet goed genoeg. Hij vertelt hierover in de podcast En Nu Wij!?

Afl 5: Britney Lindo en Jannick Martin over prestatiedruk: ‘Je móét iets bereiken’

In de vidcast En Nu Wij!? praat tweede generatie Rotterdammer Sherill Samson met stadsgenoten en generatiegenoten van verschillende afkomsten en leeftijden. Wat delen zij en wat zijn grote verschillen? Dit keer met Britney Lindo (maatschappelijk werker) en Jannick Martin (ondernemer, muzikant en content creator).

Afl 4: Özgür Öztürk over integratie: ‘Of ze nou willen of niet, ik ben Rotterdammer’|

Saida Ouarirou (eigenaar van Buro Sociabel) met Marokkaanse roots en Özgür Öztürk (o.a. verzuim-expert) met roots in Turkije zijn te gast in deze vierde aflevering van de podcastserie En Nu Wij? Momenteel zijn er discussies in Nederland over een integratieprobleem. Is dat er ook echt? Volgens Özgür wordt het allemaal groter gemaakt dan het is: “Of ze me nou willen of niet, ik ben gewoon een onderdeel van Nederland. Ik ben gewoon een Rotterdammer.”

Afl 3: Tim Kan over prestatiedruk: ‘Chinese ouders hè, je moet presteren’

Tim Kan (chef-kok en culinair adviseur) en Fatos Kas (stagebegeleider Albeda college) zijn de gasten in deze derde aflevering van de podcastserie En Nu Wij? Beiden gasten delen hun ervaringen met prestatiedruk. Fatos herkent het helemaal niet, maar Tim juist wél: “Chinese ouders hè, je moet gewoon presteren! Ik zong Hankey Pankey Shanghai keihard mee op school! Ik wilde daar zelfs de beste in zijn.”

Afl 2: Mijn vader heeft niet gestudeerd, ik voelde die druk wel

De gekleurde Rotterdammers bingo wordt voor de tweede keer gespeeld! En ook de tweede aflevering komt vanuit de prachtige zaal van Arminius. Dit keer met Serkan Soytekin (onder meer gemeenteraadslid DENK): “Mijn vader vond het wel jammer dat hij zelf niet had gestudeerd. Hij vond het wel belangrijk dat we goed presteerden op school, de rest komt dan vanzelf en die druk voelde ik wel.” Daniela Silvestri (eindredacteur) herkent dat. “Mijn vader had wel graag willen studeren, maar dat heeft hij nooit kunnen doen. Hij wilde archeoloog worden en ik denk dat hij het wel leuk had gevonden als ik dat ook had gestudeerd.”

Afl. 1: Ervaar je druk om te presteren?

In de eerste aflevering van de podcastserie En Nu Wij!? zijn presentator Sherill Samson en haar gasten Davidson Rodrigues (mediamaker en videotrainer, netwerkverbinder) en Mia Wilsterman (armoede functionaris en sociaal ondernemer) te gast bij podium Arminius. De Gekleurde Rotterdammers Bingo, dit is een werktitel, wordt voor het eerst gespeeld, doe maar gerust mee. Ervaren zij ook de druk om te moeten presteren? Mia: “Nee, niet echt. Wat ik wel heb meegekregen is, je hebt een pakketje talenten meegekregen en als je ergens aan begint, maak het af.” Davidson: “Het gaat goed met de ouders als het met de kinderen goed gaat, dat is altijd heel belangrijk geweest.”

Afl. 8: Vanessa en Randall van stichting Stem Z…

Afl 7: Goudsmid Imane en docent Ruben: ‘Mijn va…

Afl 6: Juri Lalajants: ‘Zelfs de hoogste cijf…

Afl 5: Britney Lindo en Jannick Martin over pre…

Afl 4: Özgür Öztürk over integratie: ‘Of ze…

Afl 3: Tim Kan over prestatiedruk: ‘Chinese o…

Afl 2: Mijn vader heeft niet gestudeerd, ik voe…

Afl. 1: Ervaar je druk om te presteren?…