Engracia zet zich in voor jongeren op Zuid: ‘Als ik voor een kind klaar kan staan dan ben ik er’

Engracia Vliet zet zich in voor de jongeren op Zuid. Ze woont in Beverwaard waar ze van alles organiseert: van een knutselclubje tot het leiden van de heuse One Roots Brass Band. Ze vindt het belangrijk om de jeugd te beschermen en van de straat te houden.

“Ik wil de kinderen van de straat houden en ze een bezigheid geven”, zegt Engracia resoluut. “Dat is heel hard nodig in de wijk. Mijn deurbel staat dan ook roodgloeiend. Kinderen kunnen bij mij langskomen voor fruit, of gewoon om op de bank te hangen, maar ook om hun problemen te delen. Ze zijn altijd welkom bij mij”, stelt ze enthousiast. Ze vervolgt op serieuzere toon: “Ik zie huiselijke problemen en probeer dan op mijn manier dat op te lossen met kind en ouder samen.”

Dan blaast ze ineens flink op het fluitje dat om haar nek hangt. In de tussentijd leidt ze ook nog de brassband in goede banen. Het tromgeroffel zwelt aan op aangeven van haar fluit geluid. Het stopt ook net zo resoluut weer als ze een ander signaal uit haar fluit blaast. Het is duidelijk dat de kinderen het naar hun zin hebben. Zo ook Jeraldo Renfurm. “Het is wel leuk om wat te doen te hebben. Sommige mensen in deze wijk zitten alleen maar thuis achter het scherm of te gamen. Ik denk dat dit ook helpt om problemen te voorkomen, want we maken plezier hier en daardoor ga je je ook beter voelen”, denkt hij. Rubensio Burleson staat ook in de band en de zoon van Engracia. “Ik denk dat zij heel belangrijk is voor de buurt. Ze wilt kinderen echt uit de wijk halen, zodat ze niet gaan steken met messen enzo”, legt hij uit. Het is voor de brassband een van de laatste oefeningen voordat ze weer live gaan optreden. “We gaan volgende week optreden voor een bejaardentehuis in de buurt”, besluit Engracia.