Politie Rotterdam over explosies: ‘Er wordt veelal gebruik gemaakt van zwaar knalvuurwerk’

Beelden Rijnmond

Beeld Rijnmond

In de regio is er de afgelopen paar maanden een enorme toename te zien in het aantal explosies. Vannacht was het weer raak aan de Crooswijkseweg waarbij niet alleen de portiek van een woning, maar ook een auto is beschadigd. In vier maanden tijd zijn er al ruim 33 explosies geregistreerd en de verwachting is dat het aantal dit jaar nog verder zal oplopen.

Update: het zijn er inmiddels 34. Vannacht was er een tweede explosie in een dag op de Crooswijkseweg in Rotterdam. Lees dit verhaal via Rijnmond

Maatschappelijk probleem
Volgens Martine Kester, woordvoerder van de politie Rotterdam, blijft het een enorm maatschappelijk probleem. “Er wordt veelal gebruikgemaakt van zwaar knalvuurwerk, vaak Cobra’s, die makkelijk voorhanden zijn. Deze cobra’s zijn niet duur, makkelijk aan te komen en als je er op straat mee gepakt wordt, staat daar een minder hoge straf op dan een vuurwapen. Dat maakt het een ‘makkelijk vergrijp’ om te plegen en we zien dat het veelal wordt uitgevoerd door jeugdigen. Het vermoeden is dat zij geen besef hebben van de enorme impact van hun handelen.”

Om het maatschappelijke probleem te tackelen is het volgens Martine van groot belang dat we als maatschappij werken aan de moraal van deze jeugdigen: “Preventieve programma’s op jeugd zijn hierbij essentieel. Daarnaast hopen we dat opvoeders, docenten en iedereen in de nabije omgeving van jeugdigen samenwerken om signalen op te pikken dat een jeugdige zich met verkeerde zaken bezighoudt: het houden van cobra’s in huis, meerdere telefoons, het opeens beschikken over veel geld of dure spullen zonder dat hier een logische verklaring voor is.”

Drugscriminaliteit
Uit een politie analyse in 2021 en 2022 blijkt dat de aanslagen voor een groot deel drugsgerelateerd zijn, maar ook een ander crimineel conflict kan de aanleiding zijn. Met name in Rotterdam-Zuid, waar het stadsdeel veel armoede kent, is de verleiding om geld te verdienen met drugscriminaliteit erg groot vanwege de Rotterdamse haven met zijn cocaïne-invoer. Over het algemeen zijn de explosies volgens de politie Rotterdam niet op willekeurige burgers gericht: “Op basis van een analyse van de explosies van 2021 en 2022 kunnen we wel zeggen dat het merendeel drugsgerelateerd is. Daarnaast zien we ook andere criminele conflicten, soms ook relationele conflicten en zelfs familievetes.”

Afzonderlijke incidenten
De politie hield in de voorgaande jaren geen cijfers bij van aanslagen met explosieven, omdat het volgens de informatie uit het politierapport incidenteel voorkwam. Opvallend is dat er een verschuiving te zien is van het aantal schietincidenten naar explosies waar met name jongeren de aanstichters van zijn. “De explosies zijn veelal afzonderlijke incidenten. Wel zien we binnen het totaal een aantal clusters. Zo gebeurt het weleens dat er een woning wordt getroffen en vervolgens een andere woning van een familielid, partner of ex-partner van het beoogde slachtoffer. Dan is er dus een verband tussen die twee explosies. Zo zijn er soms clusters van 2, 3 of 4 explosies die bij elkaar horen. We zien ook dat soms onschuldige burgers het slachtoffer worden als daders zich vergissen in een adres, bijvoorbeeld bij de buren of op een voormalig woonadres van een beoogd doelwit.”