ER IS GENOEG

Meer dan 80.000 Rotterdammers leven van een minimuminkomen. En meer dan 100.000 mensen hebben ernstige schulden. Toch doet maar een klein deel een beroep op de voedselbank of de schuldhulpverlening.

In de talkshow ER IS GENOEG gaan ervaringsdeskundigen Miranda Blom en Otto Waterreus in gesprek met diverse tafelgasten over het onderwerp armoede. Opgenomen op de locatie Natuurtalent Schiebroek komen tien afleveringen voorbij en alles passeert de revue. Wetenschap, trends, goede voorbeelden en natuurlijk ervaringsdeskundigen zelf.

ER IS GENOEG is een landelijk project, maar gaat van start in Rotterdam. Met een congres voor professionals en 27 ontmoetingen waarin mensen die te kampen hebben met armoede samen eten en ervaringen delen. ER IS GENOEG is een initiatief van de Voedselbanken Nederland en Stichting Happy Motion.

Aflevering 10 – Sanaa Abarghaze (FNV)
Sanaa Abarghaze van de FNV richt zich op de campagne 14, waarmee ze strijdt voor een hoger minimumloon. Het huidige minimumloon is volgens haar momenteel te laag; 14 euro per uur zou veel eerlijker zijn. Een petitie voor een hoger minimumloon werd eerder aangeboden aan de burgemeester van Rotterdam en nu hoopt ze ook de politiek in Den Haag met haar actie te bereiken.

Aflvering 9 – Twee ervaringsdeskundigen
In deze bijdrage van Warm Rotterdam komen net als in aflevering 7 twee ervaringsdeskundigen aan het woord, die vanuit hun eigen ervaringen over de schuldenproblematiek in Rotterdam komen praten.

Aflevering 8 – Clara Sies, oprichter eerste voedselbank
In deze aflevering komt Clara Sies langs. Zij heeft jaren geleden samen met haar man de eerste voedselbank in nederland opgericht en is er nog altijd actief.

Aflevering 7 – Twee ervaringsdeskundigen
In deze bijdrage van Warm Rotterdam komen twee ervaringsdeskundigen aan het woord, die vanuit hun eigen tegenslagen initiatieven zijn gestart om andere mensen de schulden uit te helpen.

Aflevering 6 – Gynaecoloog Eric Steegers (Erasmus MC)
In deze vijfde aflevering komt gynaecoloog Eric Steegers van het Erasmus MC lang. Hij stelt dat niet je DNA, maar je postcode het verloop van je leven bepaalt. Hij deed onderzoek in de armste wijken van Rotterdam en startte samen met de gemeente een nieuwe beweging, namelijk “sociale verloskunde”.

Aflevering 5 – Annemarieke van Egeraat, directeur van Warm Rotterdam
Annemarieke van Egeraat is directeur van Warm Rotterdam. Haar missie is om de ervaringsdeskundigen in armoede in te zetten door hun initiatieven te stimuleren. Dat gebeurt nu te weinig, terwijl dat volgens Annemarieke juist helpt bij de bestrijding van armoede, omdat zij veel kennis hebben van de armoedeproblematiek. Warm Rotterdam was in 2020 verantwoordelijk voor de ‘armoede challenge’ voor alle wethouders van Rotterdam.

Aflevering 4 – Mariette Lusse (Hogeschool Rotterdam) 
In deze vierde aflevering spreken Miranda en Otto Mariette Lusse. Zij is werkzaam op de Hogeschool Rotterdam en is gespecialiseerd in armoede gerelateerd aan school en ouders. Zij wordt dikwijls door de gemeente geraadpleegd over het onderwerp.

Aflevering 3 – De 15-jarige Robine
In deze derde aflevering praten Miranda & Otto met de 15 jarige Robine. Zij spreekt openhartig over hoe het is om in armoede te leven en hoe zij zorgt dat ze positief blijft, ook op school.

Aflevering 2 – Filmmaker Pim Giel
In deze tweede aflevering spreken Miranda en Otto filmmaker Pim Giel, die met zijn projecten armoede bespreekbaarder wil maken. “Ik wist niet dat armoede zo’n groot probleem was in Nederland.”

Aflevering 1 – Wethouder Grauss
In deze eerste aflevering gaat wethouder Grauss in op de armoedebestrijding in Rotterdam.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?

Volg ons dan ook op onze social media kanalen

Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat