Er komt een expositie over Baroeg, de rocktempel die dit jaar 40 jaar bestaat

Rocktempel Baroeg op Rotterdam-Zuid bestaat dit jaar veertig jaar. Dat is een mooie gelegenheid om iedereen het verhaal achter dit bekende rockpodium te vertellen met een expositie. Diverse affiches, posters, setlists en heel veel archiefmateriaal zijn vanaf 1 augustus te zien bij galerie & erfgoedlab DIG IT UP.

De expositie bestaat uit meer dan alleen kijken. Zo zijn er ook verschillende activiteiten, waaronder een muzikale lezing, de komst van verschillende dj’s, een Fanzine-middag en ‘Vraag het een Baroegiaan’, waar allerlei vragen gesteld kunnen worden aan de grootste Baroeg-gangers.

Curator van de expositie is vrijwilliger Leo Minderhoud, die al jaren zeer nauw betrokken is bij Baroeg. Ook (oud-)bezoekers zijn belangrijk voor deze tentoonstelling en Baroeg roept dan ook op om materiaal te delen. “Herken je jezelf op de foto’s, heb je aanvullend materiaal of wil je je herinneringen delen? Voeg dan informatie toe aan onze online database of vertel je verhaal in onze oral history booth.”

Zo begon het
Veertig jaar geleden begon Baroeg als instelling voor jeugd- en jongerenwerk in de Rotterdamse wijk Lombardijen. Op 6 mei 1981 werd het huidige poppodium, met een capaciteit van 350 bezoekers, opgericht onder de naam Stichting Open Jongeren Centrum Baroeg. In de loop der jaren, zeker vanaf de jaren negentig, werd de podiumfunctie van Baroeg steeds belangrijker. De toenmalige jongerenwerker René Veerkamp durfde het aan om te specialiseren.

De opening van ‘Veertig jaar Baroeg’ kan op zondag 1 augustus tussen 15.00 en 17.00 uur worden gevolgd via de website van DIG IT UP.

Eerder maakten wij al deze reportage over het jubileum dat Baroeg dit jaar viert.