Er wordt veel gebouwd in Rotterdam: ‘Ieder stukje groen wat nog over is, wordt benut’

Rotterdam is continu aan het veranderen en de komende jaren worden er nog veel nieuwbouwprojecten gestart. Die projecten moeten onder andere zorgen voor nieuwe woningen. OPEN ging Prinsenland in om te peilen wat bewoners van alle bouwplannen vinden én hoe hun ideale Rotterdam eruit ziet.

Bijna alle ondervraagden begrijpen dat er nou eenmaal gebouwd moet worden. “We komen woningen tekort. Dus we slapen op straat of we gaan bouwen”, zegt een bewoner. “Maar het wordt wel heel veel. Ik geloof dat er wel zes of zeven verschillende bouwprojecten zijn”, vult een andere bewoner hem aan.

Dure woningen
Veel ondervraagden benoemen hoe het groen ten koste gaat van alle nieuwbouw. “Ieder stukje groen dat nog over is, wordt benut. Dat vind ik jammer.” Een oudere vrouw vertelt hoe er zo’n 32 jaar geleden aan haar werd beloofd dat er niet gebouwd zou worden in het Prinsenpark. Daar komt binnenkort verandering in met de bouw van de Berninitoren en een appartementencomplex van 82 luxe suites en penthouses midden in het park. Eén van de ondervraagden zegt het jammer te vinden dat er zo weinig sociale huur wordt gebouwd. “Het zijn alleen maar dure woningen.”

Ideale Rotterdam
Zijn ideale Rotterdam is een mengeling van arm en rijk, en als hij echt groot mocht dromen: “Dan hoop ik dat we straks allemaal gelijk zijn.” Een andere bewoner benoemt hoe haar ideale Rotterdam eruitziet zoals in de jaren 90. “Iedereen met elkaar, voor elkaar en veel groen. Er waren toen ook nog veel clubhuizen voor kinderen. Dat is voor mij het ideale Rotterdam, niet hoe het nu is.” Andere ondervraagden vinden de stad juist prima zoals die nu is. “Ik ben trots op Rotterdam. Ik vind het prachtig.”