Erasmus MC werkt aan oplossing voor kapotte longen

Rotterdamse wetenschappers van het Erasmus MC werken mee aan een baanbrekend onderzoek naar de long-op-een-chip, om longweefsel te kweken. Daarmee kunnen onderzoekers medicijnen testen om kapotte longen te repareren. Dat meldt het Longfonds woensdag, op Wereld COPD Dag.

Eerst willen de onderzoekers een klein stukje long nabouwen: de long-op-een-chip is een klein apparaatje van kunststof van een paar vierkante centimeter. Daarop worden longcellen gekweekt, zodat onderzoekers levend longweefsel tot hun beschikking hebben. Dat weefsel kan worden beschadigd, waarna er onderzocht wordt of nieuwe medicijnen helpen bij het herstellen van dat weefsel.

“Het is een nieuwe, grote stap in vernieuwend onderzoek dat kan bijdragen aan het helpen van mensen met zeer ernstige longafwijkingen”, zegt onderzoeker Dr. Robert Rottier.

Naar verwachting moet de long-op-een-chip binnen vier jaar werkend zijn. Een volgende stap kan zijn dat mensen met een longziekte een ‘persoonlijke’ chip krijgen. Zo kan een behandeling worden getest op individueel longweefsel van de patiënt zelf.